Sverige byggde upp och ledde Nordic Battle Group 2008 (NBG 2008) för att stridsgruppen skulle kunna rycka ut med kort varsel och bistå i till exempel fredsframtvingande insatser. Styrkan stod i beredskap under första halvåret 2008. Nu konstaterar Riksrevisionen att uppbyggnaden av styrkan präglades av allvarliga brister, bland annat inom materiel- och personalförsörjningen.
Dubbelt så många soldater
En slutsats som Riksrevisionen drar är att Nordic Battle Group inte motsvarade regeringens förslag från 2004. Mer än dubbelt så många svenska soldater stod i beredskap, och NBG08 kostade flera gånger mer än vad riksdagen hade informerats om, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
Regeringen informerade för dåligt
Dessutom anser Riksrevisionen att regeringens återrapportering var för sen och otillräcklig för att ge riksdagen en rättvisande bild.
-Det är allvarligt att regeringen inte lämnat tillräcklig och rättvisande information till riksdagen som därmed inte fått ett fullgott beslutsunderlag, säger riksrevisor Jan Landahl i pressmeddelandet.
Inför budgetåret 2008 stod Försvarsmakten inför ett akut ekonomiskt läge, delvis beroende på att Nordic Battle Group blev mycket dyrare än vad som var tänkt. Ett led i det besparingspaket som genomfördes under våren 2008 var beslut om uppsägningar av soldater i NBG08, enligt Riksrevisionen.
Rapport
Fakta: Nordic Battle Group
* EU har särskilda snabbinsatsgrupper i beredskap som ska kunna inleda en insats i krisområden inom tio dagar efter beslut av EU:s ministerråd.
* Stridsgrupperna ska kunna sättas in snabbt för att verka under kort tid (30-120 dagar) och klara allt från humanitära till fredsframtvingande uppdrag.
* År 2004 tog Sverige ansvar för att bygga upp och leda en sådan styrka, Nordic Battle Group 2008.
Källa: Riksrevisionen