Riksrevisionen: Allvarliga brister i Nordic Battle Group

Uppdaterad
Publicerad

Uppbyggnaden av den nordiska stridsgruppen Nordic Battle Group 2008 blev stor, dyr och hade allvarliga brister. Det konstaterar Riksrevisionen i en rapport som släpptes på fredagen.

Sverige byggde upp och ledde Nordic Battle Group 2008 (NBG 2008) för att stridsgruppen skulle kunna rycka ut med kort varsel och bistå i till exempel fredsframtvingande insatser. Styrkan stod i beredskap under första halvåret 2008. Nu konstaterar Riksrevisionen att uppbyggnaden av styrkan präglades av allvarliga brister, bland annat inom materiel- och personalförsörjningen.

Dubbelt så många soldater

En slutsats som Riksrevisionen drar är att Nordic Battle Group inte motsvarade regeringens förslag från 2004. Mer än dubbelt så många svenska soldater stod i beredskap, och NBG08 kostade flera gånger mer än vad riksdagen hade informerats om, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Regeringen informerade för dåligt

Dessutom anser Riksrevisionen att regeringens återrapportering var för sen och otillräcklig för att ge riksdagen en rättvisande bild.

-Det är allvarligt att regeringen inte lämnat tillräcklig och rättvisande information till riksdagen som därmed inte fått ett fullgott beslutsunderlag, säger riksrevisor Jan Landahl i pressmeddelandet.

Inför budgetåret 2008 stod Försvarsmakten inför ett akut ekonomiskt läge, delvis beroende på att Nordic Battle Group blev mycket dyrare än vad som var tänkt. Ett led i det besparingspaket som genomfördes under våren 2008 var beslut om uppsägningar av soldater i NBG08, enligt Riksrevisionen.

Rapport

Fakta: Nordic Battle Group

* EU har särskilda snabbinsatsgrupper i beredskap som ska kunna inleda en insats i krisområden inom tio dagar efter beslut av EU:s ministerråd.

* Stridsgrupperna ska kunna sättas in snabbt för att verka under kort tid (30-120 dagar) och klara allt från humanitära till fredsframtvingande uppdrag.

* År 2004 tog Sverige ansvar för att bygga upp och leda en sådan styrka, Nordic Battle Group 2008.

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.