Parkslide, mårdhundar och björnloka klassas alla som invasiva arter. Foto: Foto: TT

Riksrevisionen: Brister i statens arbete mot invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister i statens arbete mot främmande invasiva djur- och växtarter vilket hotar den biologiska mångfalden och kan leda till spridning av sjukdomar.

Det slår Riksrevisionen fast i en ny granskning.

– Trots att problemen har varit kända i decennier är det först på senare år som staten har börjat vidta betydande åtgärder. Flera väsentliga delar för ett effektivt arbete saknas fortfarande, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Jätteloka, parkslide och mårdhund. Det är exempel på några av de invasiva arter som spridit sig i Sverige och som hotar den biologiska mångfalden.

Men statens arbete för att motverka de invasiva arterna är långsamt och ineffektivt, menar Riksrevisionen i en granskning.

Invasiva arter kan orsaka skador i naturen och i vissa fall även sprida sjukdomar till människor och djur. Regeringen och ansvariga myndigheter har inte vidtagit tillräckliga åtgärder och detta gör i sin tur att miljömålen som är kopplade till den biologiska mångfalden blivit svårare att nå, menar Riksrevisionen.

Bland annat pekar man på att Naturvårdsverket och Hav- och vattenmyndigheten inte har utrett vilka arter som orsakar störst problem och i första hand ska bekämpas.

”Har fördröjt arbetet”

Det är länsstyrelserna som har ansvar för att åtgärder för bekämpning vidtas, men de kan i sin tur inte arbeta effektivt eftersom de ansvariga myndigheterna inte tydligt klargjort hur man ska prioritera i arbetet.

– Detta har fördröjt arbetet, med risk för att arter hinner sprida sig ytterligare och därmed blir svårare och dyrare att bekämpa. Det kan också ha lett till att de bekämpningsåtgärder som länsstyrelserna ändå har satt i gång inte alltid har varit de mest angelägna, säger Linda Sahlén Östman, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande från Riksrevisionen.

Nu rekommenderar Riksrevisionen att regeringen ytterligare förtydligar myndigheternas ansvar samt förbättrar kartläggningen och övervakningen, skriver man i granskningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hugga av roten, dra upp hela plantan eller slå av växten? Åsa ger klara besked. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.