Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man dra ur laddaren när den är klar och är det bättre att handdiska sin frukosttallrik? Klimatcoachen Lars Ejeklint fick svara på vanliga påståenden om elförbrukning i hemmet. Foto: SVT/TT Foto: SVT/TT

Ringhals 4 åter i drift

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, som varit ur drift sedan natten till onsdagen, återstartades igen tidigt på måndagsmorgonen.

Först var tanken att dra igång produktionen igen under lördagskvällen, men det sköts upp ett dygn. På söndagskvällen kom beskedet att återstarten skjuts upp till klockan 03 på måndagen.

Per Axbrink, presstalesperson på Ringhals, säger till P4 Halland att det tar tid för generatorn att starta.

Stoppet har lett till höga elpriser

Avbrottet beror på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer.

– Vi tar den tid vi behöver för att göra en felsökning. Säkerheten kommer alltid först, säger Anna Wallrud.

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals har lett till höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 i genomsnitt på 1,90 kronor per kilowattimme – den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Söndagens snittpris i elområde 3 och 4 låg på 1,2 kronor per kilowattimme, enligt Nord Pool. Måndagens spotpris stiger dock till 1,7 kronor per kilowattimme i hela landet. En väntande kraftig kylknäpp skulle kunna vara en förklaring.

Produktionsstoppet på Ringhals sammanföll med att en reaktor i Finland också låg nere, vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Men sedan torsdag kväll producerar den finska reaktorn el igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.