Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett kvitto på att anläggningen fungerar”, säger Ringhals presschef Anna Collin om varför automatiska stoppfunktionen utlöstes under natten mot onsdagen. Foto: TT/SVT

Produktionsstopp på Ringhals 4 – återstarten försenas

Uppdaterad
Publicerad

Elproduktionen i en av Ringhals kärnkraftsreaktorer är stoppad och planerades vara i drift igen under torsdagen. Nu skjuts återstarten upp.

Produktionsstoppet uppstod vid halv två under natten till onsdagen. Felet lokaliserades senare till en ånggenerator. Ringhals meddelade under onsdagen att prognosen var att reaktorn kunde starta vid midnatt till torsdag – men det skjuts nu upp.

Se intervjun ovan där Ringhals kommunikationschef svarar på vad som skett och hur stor påverkan det har på elproduktionen.

Felet är lokaliserat

– Vi har precis meddelat marknaden att produktionen kommer vara igång först under lördag kväll, säger Anna Collin till SVT Nyheter Halland.

Med anledning av stoppet har elpriset stigit.

Tre frågor om elprishöjningen i södra Sverige – då blir det som dyrast:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar produktionsstoppet på Ringhals 4? I klippet ovan svarar Johan Sigvardsson på tre frågor om elprishöjningen. Foto: Casper Sewerin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.