SMHI fick igår in flera iakttagelser om att tromber förekommit i Skåne och Södermanland i samband med åska.
– En tromb bildas i ett åskmoln och består av en virvelvind. Den ser ut som en tratt ungefär, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.
Ska inte närma sig
Men även om en tromb kan se häftig ut, ska man inte närma sig den.
– Man ska absolut inte gå i närheten av den. Den har sådan kraft att den kan slänga runt lösa föremål, varnar Ohlsson.
Inte ovanligt
Det är inte ovanligt att tromber bildas i Sverige, både över vatten och på land, särskilt sommartid då det är åska.
– De svenska tromberna kan dock inte jämföras med de som förekommer i USA. Där är de betydligt kraftigare, säger Alexandra Ohlsson.
Ovädret drar norrut
Ovädret i Skåne, Svealand och östra delarna av Götaland drar sig den kommande veckan vidare uppåt mot de norra delarna av Norrland.
– Det ser ut att bli åska och lokalt kraftigt regn. Så det finns förutsättningar för att det uppstår fler tromber, men då uppåt landet, säger hon.
Risk för bränder
Medan norra Norrland får regn och åska är det i stora delar av landet väldigt torrt. SMHI varnar för stor eller lokalt mycket stor risk för bränder i skog och mark i östra delen av landet.
–Så iaktta försiktighet, till exempel om ni grillar, säger Alexandra Ohlsson.
Om tromber
- Tromb, tornado och skydrag är olika betäckningar på kraftiga virvelvindar
- I Sverige förekommer ett antal tromber varje år med mindre materiella skador som följd. Allvarliga materiella skador eller personskador är dock sällsynta.
- En av de kraftigaste tromberna under 1900-talet drog fram den 10 juli 1993 i södra Dalarna från Brovallen till Byvalla, där den upplöstes. Tromben orsakade omfattande skador i form av nedfallna träd på vägarna, bortblåsta hustak samt intensiva hagelskurar och åska. Skador för miljontals kronor uppstod och en 6-årig flicka omkom av ett fallande träd.
Källa: Nationalencyklopedin