Ska du köpa en lägenhet i en ombyggd källarlokal? Då är det läge att vara lite extra noggrann med kontrollerna. Foto: SVT

Risk för fuktskador när källare och vindsutrymmen blir lägenheter

Publicerad

Det råder bostadsbrist i bland annat Stockholm och det är vanligt att källarlokaler och vindsutrymmen byggs om till bostäder. Men som köpare gäller det att se upp eftersom riskerna för fukt är större än i en vanlig lägenhet.

SVT:s konsumentredaktion Plus berättar om Isabelle Klockare som köpte en källarlägenhet i suterrängläge. Lägenheten är en tidigare kontorslokal som bostadsrättsföreningen lät bygga om till bostad.

Men både Isabelle och den förra ägaren har haft problem med både fukt och mögel. Två olika undersökningar pekar på att problemen har orsakats av kondens som kan bero på bristande ventilation.

Plus granskar bostadsaffärer

– När en del av en byggnad börjar användas på ett nytt sätt som den i grunden inte är anpassad för kan det bli problem, säger Maria Wickström fuktexpert på Boverket.

Maria Wickström, fuktexpert på Boverket. Foto: Boverket

Vanligt med ombyggnation

Det krävs bygglov och ibland en detaljplaneändring för att få bygga om en lokal till lägenhet. Samtidigt råder bostadsbrist i Stockholm och många källarlokaler och vindsvåningar har de senaste åren gjorts om till bostäder.

– Det är en vanlig ärendetyp. Men kanske lite vanligare att vindsutrymmen görs om, säger Mikael Andersson Ståhl, enhetschef på stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Mikael Andersson Ståhl menar att lägenheter som fått tillstånd och blivit godkända ska vara okej.

Experternas råd: Undersök extra noga

Men Maria Wickström råder konsumenter att undersöka en sådan bostad noggrant.

Det kan till exempel uppstå fuktproblem om väggarna reglas upp mot en betongvägg som ligger under mark. Det finns också risker med oinredda vindar som görs om till lägenheter.

– Ju finare renoverad lägenheten är, desto viktigare är det att undersöka den. Är man inte själv kunnig bör man anlita en fackman, säger Maria Wickström.

Hon får också stöd av Jan Leidö, lektor i rättsvetenskap på Umeå universitet. Han menar att det är viktigt att undersöka till exempel källarlägenheter extra noggrant. För om finns problem kan det vara svårt att kräva ersättning efter köpet.

– I källare kan man misstänka att det finns fuktprobroblem och då bör man ha undersökt lägenheten extra noga innan köpet för att kunna åberopa fel i efterhand, säger Jan Leidö.

Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet