Isabelles första lägenhetsköp blev en mögelkatastrof

Publicerad

När Isabelle Klockare skulle köpa sin första lägenhet hade hon stora förhoppningar på en bra affär. Men efter köpet visade sig flera fel – och värst av allt: runt alla fönster fanns en kraftig mögeltillväxt.

Isabelle Klockares satsade alla sina sparpengar i en lägenhet när hon efter avslutade studier skulle flytta till Stockholm. Men det blev en affär hon ångrar.

SVT:s konsumentredaktion Plus har tidigare berättat om hur Isabelle kände sig lurad på den uteplats hon trodde hon köpt och på källarförrådet som visade sig vara något annat. Men det största problemet med hennes lägenhet i Skärmarbrink är kanske ändå den fuktiga luften och möglet som växer i fönsterna.

– Jag har aldrig trivts, det har varit så många problem med lägenheten, säger Isabelle.

Fuktproblemen kända sedan tidigare

Det var bostadsrättsföreningen som byggde om kontorslokalen i källarplanet till lägenhet och sedan sålde den 2013. Den har sedan sålts vidare och 2017 klagade den som då bodde i lägenheten på mögel och en undersökning gjordes. Då konstaterade en besiktningsman mögel, höga fukthalter och att ventilationen borde ses över.

Men det gjordes aldrig. I stället sålde ägaren lägenheten några månader senare till Isabelle Klockare och innan försäljningen hade möglet tvättats bort.

– Jag har sparat hela mitt liv och nu har jag blivit lurad, säger Isabelle.

Föreningen vill fixa felet

Bostadsrättsföreningens nuvarande ordförande kände inte till undersökningen från 2017 eftersom styrelsen bytts ut sedan dess. Men han berättar att ventilationen godkändes 2015 vid en obligatorisk ventilationskontroll. Nu har föreningen låtit göra en ny fuktundersökning och ventilationen ska besiktigas.

– Utifrån besiktningen kommer styrelsen att vidta nödvändiga åtgärder för att det skall bli ett bra inomhusklimat i lägenheten, säger föreningens ordförande Carl-Magnus Tornesel till Plusredaktionen.

Men även om bostadsrättsföreningen är ansvarig för ventilationen är det fortfarande lägenhetsägaren som är ansvar för skadorna.

Isabelle kan ha rätt till ersättning

Isabelle Klockade gjorde aldrig någon besiktning av lägenheten. Men eftersom det gjorts en skadeundersökning av lägenheten bara några månader innan försäljningen så kan hon ha rätt till ersättning från säljaren i alla fall.

– Det talar för att säljaren skulle ha en upplysningsplikt som gör att köparen borde få åberopa felet även om hon skulle ha brustit i sin undersökningsplikt, säger Jan Leidö, lektor i rättsvetenskap på Umeå universitet.

Säljare bestrider ansvar

Säljaren av lägenheten har bestridit allt ansvar för problemen i lägenheten trots att hen kände till bristerna i ventilationen. Men säljarens juridiska ombud menar att säljaren inte behövde berätta om mögelproblemen inför försäljningen.

– Det finns ingen generell upplysningsplikt. Om det är brister i ventilationen så är det inget som kan göra gällande som ett köprättsligt fel mot säljaren. Det är något köparen får ta med föreningen, skriver Elias Berg von Linde, säljarens juridiska ombud, i ett mejl till Plusredaktionen.

Föreningens ansvar?

Om Isabelle Klockare inte får igenom sina krav mot säljaren finns det också möjlighet att kräva föreningen på ersättning för kostnaderna att sanera lägenheten. Det säger Lucas Rehn, fastighetsjurist på HSB.

– Om skadorna beror på bristfällig ventilation och det är föreningen som ansvarar för ventilationen kan bostadsrättsinnehavaren under vissa omständigheter kräva ersättning för sina omkostnader från föreningen, säger han.

Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bostadsstrul

Mer i ämnet