Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska gängkriget har spritt sig till bland annat Bosnien, Turkiet och Irak. Hör reportern berätta om konflikterna som utspelar sig på kontinenten. Foto: SVT/Tilda Lindén

Risk för hämnd efter dödsskjutning i Turkiet – så sprider sig gängkriget

Publicerad

Istanbul, Sarajevo och Bagdad. Skjutningar kopplade till det svenska gängkriget har spritt sig utanför landets gränser.

Så sent som i söndags sköts en man, som uppges vara ledande inom zero-nätverket, till döds i Turkiet.

– Lojaliteter skiftar fort, samtidigt som personerna rör på sig. Det gör det svårt för polisen att hålla koll på utvecklingen, säger SVT:s Sofia Yohannes.

Söndag den 17 mars inträffar en skottlossning på ett café i utkanten av Istanbul. Två personer träffas av kulorna, och den ena dör.

Efter splittringen i gänget Foxtrot under 2023 har flera skjutningar inträffat utomlands, där måltavlorna pekats ut som personer med koppling till Foxtrots ledare Rawa Majid.

Narkotikan och gängen

Personerna som sköts i Istanbul pekas däremot ut vara kopplade till gängledarens fiende Ismail Abdo, även kallad Jordgubben: gängledaren som under förra året bröt sig loss från Foxtrot och skapade en egen gruppering. Den ihjälskjutne mannen pekas ut som en ledande person inom det så kallade Zeronätverket, som varit allierade med Ismail Abdo.

”Kommer få konsekvenser”

– Man kan nog anta att den här skjutningen kommer få konsekvenser – sen är bara frågan om hämnddåden kommer ske i Sverige eller i utlandet, säger SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes.

Det är ännu oklart om dådet är en fortsättning på konflikten inom Foxtrot, eller om det rör sig om en ny splittring. Att allianser byts och bryts samtidigt som personer rör sig mellan olika länder försvårar utredningarna, säger Sofia Yohannes.

– Det gör det svårt för polisen att både hålla koll på utvecklingen men också att försöka förutspå vart nästa dåd kommer ske.

Hör reportern om gängkonflikterna som flyttat utomlands i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet