Mellan 400.000 och 700.000 svenskar beräknas lida av kol, kronisk obstruk- tiv lungsjukdom. Många av dem saknar rätt diagnos, eftersom sjukdomen ofta förväxlas med astma, svår förkylning eller hög ålder.
Av deltagarna i studien var 1.800 ickerökare. Av dem hade 82 personer, eller 4,5 procent, diagnostiserad kol.
Risken är dubbelt så hög om man utsätts för passiv rökning i hemmet.
Fyra gånger högre
-Är man utsatt för passiv rökning i både hemmet och på arbetsplatsen är risken fyra gånger högre, säger Berne Eriksson, doktorand vid Karolinska institutet och överläkare i Pietå, till TT.
Berne Eriksson är en av personerna bakom en ny studie, som bland annat ska presenteras på årets läkarstämma i slutet av månaden, om sambanden mellan passiv rökning och kol.
I studien påvisades dock ingen ökad risk för kol för dem som enbart var utsatta för passiv rökning på sina jobb.
-Under 90-talet har rökningen på arbetsplatser i Sverige sett annorlunda ut än i andra länder. Vi hade redan då speciella rökrum och många gick ut och rökte. Det tycks inte ha varit en tillräcklig exponering, säger Berne Eriksson.
Tredje vanligaste dödsorsaken
Men för dem som varit dubbelt utsatta – både i hemmet och på jobbet – ökade risken kraftigt, enligt studien:
-Om man redan är utsatt i hemmet tycks det vara en tillräcklig exponering för att personen ska bli känsligare för en mindre exponering på arbetsplatsen, säger Berne Eriksson.
År 2020 beräknas kol vara den tredje vanligaste dödsorsaken i landet. Att få patienter att sluta röka är vårdens viktigaste insats när det gäller att behandla sjukdomen, enligt Socialstyrelsens riktlinjer.
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom
●Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol) är ett samlingsnamn för kronisk bronkit och emfysem. Den helt dominerande orsaken är tobaksrökning.
●Den som drabbas av kol får kroniskt nedsatt lungfunktion med ständig andnöd.
●Sjukdomssymptomen är även kronisk rökhosta, pip i bröstet och ökad slemproduktion.
●Symtomen ger sig ofta inte tillkänna förrän efter 30-50 års rökning. När de väl uppstår har rökaren vanligtvis redan förlorat hälften eller mer av sin lungkapacitet.
●Bland personer över 50 år och äldre har omkring åtta procent av befolkningen kol, vilket motsvarar 400.000 svenskar. Bland de rökare som nått hög ålder, 75-80 år, har nästan hälften utvecklat sjukdomen.
Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering (TT)