Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Erik Simander/TT

Analys: Risk för ”krisdemokrater” nästa år

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Krisen har blivit mer eller mindre permanent för Kristdemokraterna under den här mandatperioden. Partiet är parkerat under riksdagsspärren och helgens riksting kan bli avgörande för möjligheten att klara sig kvar i riksdagen efter valet nästa år.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Samtidigt är det värt att påpeka att avgörandet inte enbart ligger i Kristdemokraternas egna händer. I flera val är det främst moderata taktikröster som räddat partiet kvar i riksdagen. Hur det blir med den saken i valet 2018 kan ingen svara på i dag.

Vilka förutsättningar har då Kristdemokraterna att av egen kraft vända opinionsutvecklingen? Ja, tittar man på de förslag som ska behandlas vid helgens riksting i Uppsala är det svårt att se att de på något avgörande sätt kan förändra Kristdemokraternas situation.

Vill sticka ut med förslag om förbättrad välfärd

Partiledningens huvudnummer är en proposition med ett stort antal förslag för att förbättra välfärden i Sverige. Det handlar bland annat om sjukvård och omsorg. Här har Kristdemokraterna på senare tid försökt att profilera sig allt mer, men konkurrensen på området är mördande.

Regeringen har i sin budget lagt förslag om miljardtillskott till sjukvård och kommuner, liksom flertalet av oppositionspartierna. Hur Kristdemokraterna ska lyckas sticka ut här i valdebatten är inte enkelt att se.

Ebba Busch Thor försökte som ny partiledare profilera sig som en tydligare högerpolitiker än företrädaren Göran Hägglund. Men omsvängningen har bromsats upp och korrigerats efter internt motstånd. Om avsikten var att vässa partiets profil har resultatet snarare blivit det motsatta.

Övertrumfats av Moderaterna

Problemet för Kristdemokraterna under den här mandatperioden är att de skärpningar av politiken som partiet gjort med råge har övertrumfats av Moderaterna. När Kristdemokraterna skärpte flyktingpolitiken, tog Moderaterna ett ännu större kliv, när Kristdemokraterna talade om hårdare tag i kriminalpolitiken, gjorde Moderaterna ännu större positionsförflyttningar. Resultatet har blivit att Kristdemokraterna hamnat i skuggan i den politiska debatten.

En annan fråga som lyfts av partiet är försvarspolitiken. Men också här är konkurrensen hård i ett svenskt politiskt landskap där alla partier numera ställer sig bakom förslag om mer pengar till försvaret.

Sänkt skatt för pensionärer ligger också högt på Kristdemokraternas agenda, men inte här finns några större motsättningar mellan de svenska partierna. Det handlar i så fall snarare om hur mycket och hur snabbt skatten ska sänkas.

Familjepolitik återkommande paradfråga

Kristdemokraternas paradfråga var länge familjepolitiken. De flesta minns säkert de politiska striderna kring vårdnadsbidraget, strider som återkommit i svensk politik sedan början av 1990-talet Men familjepolitiken är en fråga som blivit allt svalare bland väljarna de senaste åren och inget som kan leda till någon större valframgång 2018.

Huggsexan om väljarna riskerar i stället att leda till att Ebba Busch Thor står utan trumfkort inför valrörelsen nästa år. Då löper Kristdemokraterna risk att bli valårets ”krisdemokrater”.

Taktikröstande från Moderaterna har tidigare räddat KD

Förhoppningen ska kanske snarare ställas till de moderata taktikröster som tidigare har räddat kvar partiet i Riksdagen. Men det kräver ett väl fungerande allianssamarbete där moderata väljare anser att det gynnar ett övergripande mål att lägga sin röst på Kristdemokraterna.

Ett utbrett moderat taktikröstande förutsätter dock två saker:

Dels att Moderaterna går upp rejält i opinionen inför valet så att en större grupp moderatväljare känner att en valseger är inom räckhåll och att de därför kan lägga rösten på Kristdemokraterna.

Partiledningen står inför ett dilemma

Dels bygger taktikröstandet på att allianssamarbetet fördjupas inför valet, att Alliansen kan enas om ett valmanifest och framstår som ett regeringsdugligt alternativ. Här ligger en motsättning för Kristdemokraterna. För att kunna profilera sig och locka röster behöver partiet snarare mer självständighet, och kanske också konflikt, med andra allianspartier. Men för att vara säker på taktikröster på valdagen behöver partiet ett tätare allianssamarbete. Hur partiledningen ska hantera detta dilemma återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.