Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämning på Artillerigatan i Uppsala. Foto: Alberto Lozano

Kraftigt regn över Dalarna och södra Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt regnoväder rörde sig under natten och lördagsförmiddagen över Dalarna och södra Norrlandskusten. I Hamra i Dalarna föll regn som motsvarar en hel månads nederbörd.

SMHI varnade under natten och förmiddagen för skyfallsliknande regn och hårda vindar i Dalarna, Hälsingland och Medelpad samt östra Härjedalen, ostligaste Jämtland och södra Ångermanland.

Allra kraftigast blev regnet i Hamra, som ligger mellan Edsbyn och Sveg.

– Det har kommit 63 millimeter under natten. En normal månad kommer det omkring 70 till 80 millimeter regn, säger Linnea Rhen Wittskog, meteorolog på SMHI.

Kraftigt regn i Norr- och Västerbotten

Under lördagen rör sig regnovädret norrut och SMHI flaggar för att det kan komma nya varningar.

– I kväll och i natt ser det ut som det är Västerbotten och Norrland som regnet kommer att vara som kraftigast. Eventuellt kommer vi gå ut med nya varningar.

Kuling på Östersjön

Flera varningar har också utfärdats för fritidsbåtar och små yrkesfartyg som befinner sig på Östersjön.

För Kvarken och norra Bottenhavet gäller en gul varning för kuling med vindar på 14-17 m/s under lördagen. För södra Bottenhavet väntas kulingvindar på 18-24 m/s.

Resten av landet kan se fram emot en blåsig dag med något svalare temperaturer än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.