Fjälltrakterna, Norrbotten och Jämtland är de enda områden i Sverige där det inte är varning för skogsbrand just nu. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Risk för skogsbrand i nästan hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är risk för brand i skog och mark över i princip hela Sverige just nu. SMHI klass 1-varnar för brandrisken i alla områden, utom i fjälltrakterna, Norrbotten och Jämtland.

I södra Sverige väntas brandrisken dessutom öka de närmaste dagarna då det blir torrt och varmt väder. Under helgen kan det bli uppemot 30 grader i Götaland och södra Svealand.

– Det är fortsatt mycket torrt i Götaland, på Gotland och delar av Svealand, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Varmast ser det ut att bli i sydöstra Götaland, samtidigt som det börjar blåsa från väst, vilket gör att risken ännu större för att en eventuell brand sprider sig.

Bajic berättar även att det är väldigt torrt längs med Norrlandskusten.

Blötare i norr

I delar av norra Sverige kan brandrisken eventuellt minska något med kommande regn.

– I västra Norrland har vi haft både lite regn och snösmältning, vilket minskar risken för bränder, säger Deana Bajic.

I början av nästa vecka lugnar det ner sig, flera lågtryck drar in över landet enligt prognosen och det blir svalare och regnigt. I fjälltrakterna kan det rentav falla både regn och snö på onsdag.

– I södra Sverige är det torrt fram tills måndag. På måndag eller tisdag kan det komma lite skurar, men det är väldigt lokalt. Vi behöver mer sammanhängande och större regn för att minska den här torkan, säger Bajic.

SVT:s meteorolog Deana Bajic säger att man ska vara jätteförsiktig om man tänker grilla i helgen. Foto: SVT

Grilla försiktigt och släck ordentligt

Skogsbrandvarning innebär inte ett direkt förbud om man ska grilla. Däremot bestämmer varje enskild kommun om det är ett förbud för grillning eller inte.

– Det ska man kolla innan man börjar grilla. Får man det så ska man vara jätteförsiktig och tänka på att grilla i ett skyddat område, gärna med betong eller sten under, säger Deana Bajic.

Bajic varnar även för fimpar som lätt kan ta eld.

– Det är viktigt att släcka ordentligt efter, säger hon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så släcks en skogsbrand Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer