SVT:s meteorolog Pia Hultgren säger att vi kan vänta oss ett klassiskt sommarväder under nästa vecka. Foto: Adam Ihse/TT, SVT, Johan Nilsson/TT

Snart blir sommarvädret kallare

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan är på ingång i stora delar av Sverige, men det gäller att njuta så länge den varar. Snart väntas nämligen kyligare temperaturer i hela landet.

Temperaturer runt 40 grader väntas på flera platser i Europa under de kommande dagarna. Redan under torsdagen noterades 40,9 grader i Clemont Ferrand i Frankrike. Den varma luften letar sig nu uppåt till Norden och Sverige, men bara under helgen.

– I början på nästa vecka blir det mycket svalare här i Sverige, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snart blir sommarvädret kallare

Börjar blåsa och regna

Pia Hultgren berättar att det redan nu är rätt så svalt med temperaturer ner mot noll grader i de nordligaste delarna av landet. Den svala luften kommer snart ta sig längre söderut.

– Efter helgen kommer vi få en lågtrycksbildning ute på Atlanten som börjar pumpa ner den här svalare luften över hela landet, säger hon.

Vädret kommer därför bli både blåsigt och till viss del regnigt under början av nästa vecka.

– Det krävs rätt mycket vind för att få ner den här kalla luften, säger Pia Hultgren.

Sol tidigt på morgonen

De svalare temperaturerna och det ostadiga vädret ser ut att hänga kvar fram till helgen nästa vecka. Som kallast kan det bli runt tio grader i norr dagtid och runt 15 till 20 grader dagtid längre söderut.

– Det är ett väldigt klassiskt svenskt sommarväder. Med sådan här luft byggs det upp stackmoln med skurar fram på dagen, så vill man ha sol ska man gå upp tidigt på morgonen, säger Pia Hultgren.

Störst chans för sol lär det bli längs med kusterna och i skärgården, enligt Pia Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer