”Man ska följa läget och hålla sig uppdaterad”, säger Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia. Foto: TT/Peter Phillips/Swedavia

Risk för stök när SAS-plan lyfter igen – det här är vad du behöver veta

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan SAS och företagets piloter är över och flygverksamheten ska nu återgå till det normala. Men även om många avgångar kommer att lyfta enligt tidtabell på fredagen finns risk för förseningar och en del inställda flyg.

– Det vi vet nu är att det ser ut som att det är USA-flygen som är inställda, säger Åsa Öhman på Swedavia till SVT Nyheter.

Det var sent i går som beskedet att parterna kommit överens. Trots det kommer det att dröja många timmar innan allt blir som vanligt – först på fredagskvällen väntas alla avgångar gå som de ska.

– Vi kommer nu att köra i gång trafiken, men det kommer att ta ett tag innan allt är tillbaka till det normala, säger SAS presschef Freja Annamatz till TT.

Pilotstrejk på SAS

Hon säger att det kommer att vara en del oregelbundenheter i trafiken under förmiddagen och resenärer uppmanas att hålla koll på sina bokade avgångar.

– Det är viktigt att man tittar på hemsidan vad som gäller för respektive flyg. Men generellt gäller att vi försöker komma i gång så snart som möjligt, säger Freja Annamatz.

Inställda flyg skulle ha gått till USA

Enligt Swedavia, som driver Sveriges största flygplatser, är några enstaka SAS-avgångar inställda under dagen.

– Jag pratade precis med Arlanda och läget är lugnt. Nu återgår trafiken även om det inte blir normalt på en gång, säger Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia till SVT Nyheter.

Enligt henne har morgonens avgångar lyft utan problem.

– Vi har ett litet antal inställda besked och som det ser ut nu är det USA-flygen som är inställda.

Viktigast: Håll koll på din avgång

Det viktigaste du behöver göra om du ska flyga med SAS är att hålla koll på din avgång. Vilket man kan göra både på Swedavias och SAS sajter.

– Man ska följa läget och hålla sig uppdaterad så att man vet om det blir några ändringar i avgångstiden, säger Åsa Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet