Det finns ett 50-tal friskolor som fått full pott och läxhjälpsbidrag för samtliga elever. Foto: TT

Riskkapitalister bäst på läxhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Engelska skolan, som ägs av amerikanska riskkapitalister, har fått mest statligt läxhjälpsstöd av alla. 18 miljoner kronor. Det är tre gånger mer än hela Stockholm kommun, som bara fått 6 miljoner.

Skillnaden mellan olika friskolor i vilka som sökt och beviljats statsbidrag till läxhjälp är stor.

Några har inte sökt pengar alls, som till exempel Kunskapsskolan. Andra har sökt för samtliga elever. Internationella Engelska skolan menar att man erbjuder alla elever läxhjälp på samtliga sina skolor och får därför ut maximalt bidrag: 18,4 miljoner kronor för sina drygt 18.000 elever.

– Vi har alltid jobbat med läxor och läxhjälp sen starten för över 20 år sedan. Bidraget förändrar ingenting för våra elever, men det känns som ett erkännande för våra idéer att regeringen vill stödja verksamheten, säger skolans grundare Barbara Bergström till SVT.

Stora skillnader mellan friskolorna

Det finns ett 50-tal andra friskolor som fått full pott och läxhjälpsbidrag för samtliga elever. Dit hör flera små Montessoriskolor, Europaskolan, Lära i Österåker, Österlens Waldorfskola bland andra.

Vittra, som ägs av Academedia och Wallenbergs riskkapitalbolag EQT, ligger på andra plats bland friskolor, med 5,6 miljoner. Däremot har Pysslingen, med samma ägare, bara sökt för var tionde elev, och får 1,2 miljoner. Hade man sökt för samtliga 10.000 grundskolebarn hade man kunnat få ytterligare 9 miljoner.

Det skiljer alltså mycket mellan olika friskolor, precis som mellan olika kommuner, i vilken grad man sökt. Skillnaderna generellt mellan friskolor och kommuner är däremot inte jättestor. Friskolorna har totalt 14 procent av Sveriges grundskoleelever och får 19,7 procent av pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.