Robert Bergqvist: ”Kommer att ta lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Vi kan vara på väg in i en ekonomisk vargavinter. Det förutspår SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, som i morse medverkade i Gomorron Sverige. -Det är tuffa tider att vänta för många länder, säger han.

-Jag hoppas på viss lättnad efter det att ECB sagt att man ska köpa statspapper och G7-länderna att de ska samarbeta nära för att nå stabilitet. Men det finns fortfarande många djupgående problem, och jag tror att vi kommer att ha ett bistert börsklimat fortsättningsvis under veckan och under resten av hösten, säger Bergqvist.

Bergqvist konstaterar att det inte finns någon mirakelmedicin att skriva ut för att mildra krisen, och det finns ett väldigt litet ekonomiskt-politiskt utrymme för politiker att agera.

-Räntorna ligger ju redan kring noll procent och man kan inte spendera mer pengar över statsbudgeten.

”Fel att fokusera på USA”

Bergqvist sammanfattar vart han tror att utvecklingen är på väg:

-Som kurvorna pekar nu är jag rädd för att vi är på väg in mot en ny global lågkonjunktur. Och det som oroar mig är att det inte finns några verktyg att sätta till för att få fart på tillväxten igen. Sannolikheten för en recession och lågkonjunktur har ökat.

Bergqvist anser att det är fel att ha fokus på USA:s kreditbetyg.

-Jag har stor respekt för att det är ett unikt beslut; samtidigt är det ganska logiskt med tanke på hur statsfinanserna ser ut. Men jag håller mer ögonen på att det är uppförsbacke för konjunkturen plus naturligtvis skuldkrisen i Europa, som både är svår och komplex eftersom det är en mängd politiker i unionen som ska vara med och fatta beslut.

Vill inte spekulera

-Vi är inne i en period som kommer att präglas av stora slag på finansmarknaderna. Vi har problem med de offentliga finanserna i USA, men också i europeiska länder, som inte kan lösas på kort sikt, säger finansminister Anders Borg (M) till Gomorron Sverige.

-Det finns indikationer på att det kan komma åtgärder från eurosystemet i dag.

Enligt Anders Borg är det svårt att säga hur Sverige påverkas av oroligheterna på världens marknader.

-Sverige har på många sätt ett bättre utgångsläge. Vi har en starkare krona och våra banker är mindre utsatta än i många andra länder. Men vi är en liten ekonomi och en stökig marknad kan slå igenom på förhållandena också här i Sverige.

Anders Borg vill i nuläget inte spekulera i hur den ekonomiska oron kan påverka den svenska budgeten.

TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.