Italienska Röda Korset tar emot flyktingar i hamnen i Messina på Sicilien. Två kvinnor med ett barn har precis stigit i land efter att ha rest över Medelhavet och visas nu till ett tält för registrering. Foto: Carlos Spottorno/ Röda KorsetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Över 140 miljoner skänkta – på bara några veckor

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Sverige växer engagemanget för att hjälpa flyktingar i nöd. På mindre än två veckor har Röda Korset fått femtusen nya volontärer – och 36 miljoner kronor i reda pengar. Totalt har de stora hjälporganisationerna fått in nära 150 miljoner kronor.

Krig och konflikter brukar inte väcka samma engagemang som till exempel svåra naturkatastrofer. Men efter bilden på den döde treåringen Alan Kurdis kropp har hjälpviljan varit enorm.

– Vi har fått in massor av kläder som vi omsätter i Second Hand. I reda pengar har vi fått in 36 miljoner kronor – det är ett helt fantastiskt engagemang, säger Morgan Olofsson, insamlingschef på Röda Korset när han gästade SVT:s Gomorron Sverige.

Det kan jämföras med 50 miljoner kronor totalt under de fyra år som kriget i Syrien pågått.

Tusentals nya månadsgivare

UNHCR startade sin insamling den 26 augusti och har sedan dess fått in 45 miljoner kronor – 35 miljoner bara sedan den tredje september. Rädda Barnen har fått in över 30 miljoner kronor de senaste veckorna och fått många fler månadsgivare.

Läkare utan gränser har samlat in 12,6 miljoner kronor sedan den tredje september och fått nästan 4.000 nya månadsgivare – ungefär tio gånger så många som vanligt under perioden.

Radiohjälpen har fått in 25,5 miljoner kronor till sin insamling för människor på flykt. Den privata insamlingen ”Vi gör vad vi kan” har samlat in nästan tio miljoner sedan de drog igång den andra september.

Femtusen nya volontärer

Morgan Olofsson pekar på Europas oförmåga att ta hand om människorna som flyr hit och FN:s maktlöshet när det gäller kriget i Syrien.

– Det är tur att vi vanliga människor sluter upp, går i manifestationer, ger sina pengar och ger av sin tid. Vi har på en och en halv vecka fått in 5.000 nya frivilliga som vill hjälpa till med svenskträning, läxhjälpning, lära sig cykla och allt vad det är.

– Det finns ingen gräns för vad som skulle kunna användas, behoven är helt enorma.

Slussa hjälpen rätt

För att engagemanget ska göra mest nytta är det viktigt att lyssna på de organisationer som har erfarenhet av humanitärt arbete, som Röda Korset, Rädda Barnen, Läkare utan gränser och UNHCR, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII).

– Det handlar om att förstå vad det verkligen är som behövs så att det är rätt saker som kommer, så att det inte slutar med att vi står med stora berg av kläder, skor och saker som faktiskt inte behövs, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att slussa rätt hjälp till rätt plats.

Samtidigt manar hon svenskarna att fortsätta att engagera sig även efter att fokuset på flyktingkrisen avtagit.

– Det gäller att vara uthålliga. Vi måste hålla i det här inte bara i dag och nästa vecka utan ett långt tag till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet