Foto: TT

Röda Korsets webbplats sänktes av attack

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korsets webbplats låg nere under nästan ett dygn sedan en dataattack överbelastat organisationens servrar. Anledningen tros vara missnöje mot att en medlem fått lämna Röda Korset efter att ha uttalat sig kritiskt mot invandring.

Det var på onsdagskvällen som webbplatsen plötsligt inte gick att nå, sedan den utsatts för en så kallad DDoS-attack. Röda Korsets tekniker bedömer att attacken skulle kunna vara ett uttryck för reaktioner på att en medlem fått lämna organisationen sedan hon uttryckt sig kritiskt mot invandringspolitiken i Sverige.

Det är i ett samtal som filmades och lades ut på nätet i förra veckan som den kvinnliga medlemmen säger att ”vi borde hjälpa våra egna ungdomar innan vi tar hit andra”, och att det är bättre att hjälpa behövande i deras hemländer.

Efter ett samtal med Röda Korsets ledning avsade sig kvinnan i måndags sitt medlemskap.

– Vi har fått hatiska mejl som tar ställning för kvinnan, och på sajter som Avpixlat och Fria Tider är diskussionen i full gång i en hätsk stämning. Vi har utgått från att det kan vara det här hatet som har utlöst attackerna, säger pressekreterare Karin Tengby på Röda Korset.

På vilket sätt är det kvinnan säger emot era värderingar?

– Vi exkluderar inte människor och delar upp oss i vi och dom. Den stora delen av vår hjälp är ju i andra länder som till exempel Syrien, men folk flyr ju därifrån för att det är krig. Vi hjälper folk där, men man kan inte säga till en syrier att åka tillbaka till kriget.

Skulle kvinnan ha uteslutits om hon inte valt att gå själv?

– Vi skulle ha haft en diskussion med henne, men ställer hon inte upp för våra värderingar så skulle vi ha varit tvungna att utesluta henne, säger Karin Tengby.

Vid 17.30-tiden på torsdagen gick Röda Korsets webbplats att nå igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer