Partiledarna i SVT:s Agenda Foto: Jonas Eskströmer / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rödgröna förstärker sitt övertag i förhållande till Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

I SVT/Novus septembermätning förstärker de rödgröna sitt övertag i förhållande till Alliansen. Det är ett särskilt tydligt svaghetstecken inför mandatperiodens sista år, säger Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap, till SVT Nyheter.

– Det som sticker ut i dagens opinionsläge är att regeringen, trots sin svaghet, ligger på en så hög nivå och har en sådan stabilitet i sina siffror. Det skulle jag säga beror på att vi har en så svag opposition, säger Tommy Möller.

Instabilt politiskt landskap

Inför ett valår har det ofta sagts att oppositionen bör ha ett övertag i opinionen för att ha någon chans att vinna nästkommande val. Den ”regeln” vågar ingen statsvetare skriva under på i dag, inte minst som väljarkåren är så mycket mer rörlig i dag jämfört med hur det var för några decennier sedan.

LÄS MER: Analys av Mats Knutson: Svettiga månader för Löfven

Till detta kommer Sverigedemokraterna, som har vuxit till att i dag vara landets näst största parti och ett tredje block som andra partier inom svensk politik har svårigheter att förhålla sig till. Instabiliteten i det politiska landskapet, en tidigare regeringskris under sommaren, och Moderaternas partiledarkris bidrar också till att göra framtida utvecklingen särskilt oviss och spännande.

De rödgröna förstärker sitt övertag i förhållande till Alliansen visar en Novus-undersökning som gjordes i september. Foto: SVT

– Riksdagsvalet nästa år är mer svårbedömt än någonsin tidigare skulle jag säga. Det kommer förmodligen att vara oklart även på valnatten vilken regering vi kommer att få. Regeringsfrågan kommer att prägla valdebatten i väldigt stor utsträckning, säger Tommy Möller.

LÄS MER: Så har stödet för ditt parti ändrats genom åren

Nedåtgående trend bruten för M

I Novus septembermätning hittar vi inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med augusti. Ändå kan man skönja intressanta rörelser om man tittar på utvecklingen över en lite längre tid. Enligt Torbjörn Sjöström, som är opinionschef och VD, är utvecklingen för Moderaterna särskilt intressant. Där har ju krisen varit så stor att en del till och med talat om att Centerpartiet skulle kunna hota Moderaternas ledande roll inom Alliansen.

– Jag tycker ändå att det mest intressanta i den här mätningen är att Moderaternas nedåtgående trend har brutits. Möjligen är det snöpligt för Centerpartiet att se hur en del deras väljare nu ser ut att återvända till Moderaterna, säger Torbjörn Sjöström, som är opinionschef på Novus, till SVT Nyheter.

C backar

I septembermätningen ökar Moderaterna med en dryg procentenhet, till att nu ligga på 16,3 procent, medan Centerpartiet backar med 0,8 procentenheter till 12 procent. Andra intressanta noteringar är att Miljöpartiet klättrar till strax under 5 procent, medan Kristdemokraterna istället envist fortsätter att balansera på fyraprocentsspärren till riksdagen.

LÄS MER: Rita själv: Hur bra koll har du på ditt parti?

  • I SVT/Novus väljarbarometer har 4.001 personer intervjuats på telefon om ”vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag?”
  • Mätningen gjordes från 7 augusti till 3 september 2017.
  • Novus har för den senaste mätningen intervjuat 4.001 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade.
  • Andelen osäkra väljare är 6,8 procent.
  • Förändringarna från föregående mätning i augusti är inte statistiskt säkerhetsställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.