Rödgröna vill stoppa USA-baser

Uppdaterad
Publicerad

En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar alla sina militärbaser utanför USA.

”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser”, står det i de rödgrönas gemensamma dokument om Sveriges relationer med omvärlden.

Under avsnittet Ryssland, nämns bara kärnvapnen, inte militärbaserna.

Riskabel säkerhetspolitik

Detta skulle destabilisera den säkerhetspolitiska situationen i såväl Mellanöstern som Asien, enligt Fredrik Lindvall, som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

-Det skulle onekligen aktualisera behovet av egna kärnvapen i länder som Sydkorea, Japan och Taiwan. Även i Mellanöstern skulle behovet av offensiva vapen bli större, säger han.

-Det skulle innebära en tydlig upprustning av offensiva vapen, säger Fredrik Lindvall.

”Stolligheter”

Folkpartiets Carl B Hamilton kallar det hela för ”stolligheter”.

-De baltiska staternas säkerhet garanteras av USA i sista hand. Vänsterpartiernas politik skulle därför undergräva Baltikums säkerhet, och skulle kunna göra de baltiska staterna till ett lätt byte för ryska trakasserier och hot, säger han i ett uttalande.

Utrikesminister Carl Bildt är mycket förvånad över att Socialdemokraterna gått med på de här skrivningarna om amerikanska militärbaser.

-Det bekräftar ju att det är Hans Linde (V) som för pennan, men Urban Ahlin (S) känner sig bunden av detta också. Det skulle ställa till väldiga problem, det är renodlad antiamerikanism, säger Bildt till TT.

S tonar ned skrivningen”USA ska gå före”

Vänsterpartiets företrädare i de rödgrönas arbetsgrupp Hans Linde anser att uppgörelsen innebär att Sverige ska kräva att USA går före.

-Vi skriver att USA är den enda kvarvarande militära supermakten och därför måste ta ledningen i nedrustningen. Inget annat land på jorden kan konkurrera med USA. Ryssland har inte samma nät av baser, säger han till TT.

Kritiken att det skulle leda till destabilisering i delar av världen avfärdar han.

-Det är en märklig syn på säkerhet. Det är ett nyspråk à la 1984 att baser skulle skapa säkerhet och fred medan nedrustning skulle skapa instabilitet, det är inte min syn på hur säkerhet skapas, säger Linde och syftar på George Orwells roman ”1984”, publicerad 1949.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.