Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här handlar om tjejer som har utsatts för detta förut och då händer det igen”, säger Jenny Westerstrand ordförande på Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Hör i klippet vad hon tycker bör ändras med Sis. Foto: SVT/Storyblocks

Roks ordförande om de utsatta flickorna: Låt dem möta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

På Sis-hem i Sverige, där några av landets mest utsatta ungdomar sitter, förekommer sexuellt våld och sexuella kränkningar regelbundet. Organisationen Roks tycker att Sis-hemmen borde tillämpa fler kvinnliga anställda.

– Låt dem vara med kvinnor och flickor när de ska hitta tillbaka till ett bra mående. säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

En ny studie visar att över 200 fall av sexuella övergrepp och kränkningar har rapporterats in på Sveriges Sis-hem de senaste åren. De flesta av gärningarna har utförts av manlig personal på myndigheten. Att flickor på den statliga myndigheten som ansvarar för tvångsvård av unga utsätts för våld är ingen nyhet, menar Jenny Westerstrand, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.

– Det har flera gånger kommit fram att tjejer i samhällets vård sexualiseras och kränks på sexuella sätt och det är ingenting som skiljer sig från samhället i stort. Men om du låser in någon och ska vårda den får du inte ha former som gör att det här kan ske – och inte i den här omfattningen, det är helt sanslöst, säger hon.

”Gigantiskt problem”

Många av flickorna har utsatts för prostitution tidigare i livet och behöver rätt sorts stöd, framhåller Jenny Westerstand. Men när de väl får stöd kan det, precis som rapporten beskriver, i stället bli ännu värre.

– Det här är ett gigantiskt problem som vi måste gå till botten med. Det rör ju inte bara Sis-hemmen, men eftersom det är tvångsvård där och i händerna på samhället så är det extra allvarligt förstås.

”Låt flickorna vara med kvinnor”

Till nyhetsbyrån TT har Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på Sis, sagt att en av ambitionerna framåt är att anställa fler kvinnor, med en målsättning på 70 procent kvinnor på hem för flickor. På Roks kvinno- och tjejjourer möts de utsatta endast av kvinnor. Det är enligt Jenny Westerstrand något som även Sis-hemmen borde tillämpa.

Jenny Westerstrand pekar också på bristande kunskap om kön och våld – och på hur man reagerar på våldsutsatthet.

– Hur svårt det kan vara att sätta ord på det man har varit med om, hur man behöver mötas med förstående och hur man behöver lyfta skuld och skam från den här gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.