Klimat- och miljöminister Åsa Romson intervjuas av journalister på väg till EU-nämdens sammanträde i Riksdagen. Foto: TT

Romson: Saudiavtal inte värdigt

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiets språkrör, vice statsminister Åsa Romson, anser att det inte är värdigt att Sverige har det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Men hon vill inte säga om MP i regeringen kan gå med på en förlängning.

Socialdemokraternas verkställande utskott är enigt om hur man framöver ska agera i frågan om avtalen med Saudiarabien. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter efter att utskottet haft ett möte i dag.

I de fortsatta förhandlingarna i regeringen kommer partiet att väga in beslutet från Socialdemokraternas partikongress 2013 som då slog fast att man inte kan ha den här typen av avtal.

Miljöpartiets riksdagsledamöter kräver att avtalet bryts men språkrören har hållit en lägre profil. Åsa Romson vill inte heller nu ge besked om var gränsen går för MP.

– Det militära samarbetet med Saudiarabien är inte värdigt ett land som Sverige, säger Romson.

Men hon vill inte säga om MP som en del av regeringen kan gå med på att förhandla om och förlänga avtalet.

”Vi har kritiserat avtalet”

Kommer MP acceptera att avtalet är kvar?

– Vi har kritiserat avtalet och vi tycker inte att det är bra och att det skapar problem.

Har du som MP:s företrädare i regeringen något annat mandat än att bryta avtalet?

– Jag kommenterar inte vilka mandat vi har i förhandlingarna. När regeringen har berett frågan klart så kommer vi i regeringen tala om vad som är regeringens beslut. Vad som är Miljöpartiets politiska ingång i den här diskussionen tror jag har varit klart genom många röster i den här debatten.

Så Miljöpartiet kan sitta kvar i en regering som förlänger avtalet med Saudiarabien?

– Det är en hypotetisk fråga.

Men den kan bli aktuell ganska snart?

– Nej, det blir den inte om regeringen fattar ett klokt och avvägt beslut, säger Romson.

Tål Miljöpartiet en kompromiss om avtalet med Saudiarabien?

– Där handlar det inte om en kompromiss. Det handlar om att hitta en regeringsståndpunkt som fungerar som en helhetspolitik för regeringens utrikespolitik och dess trovärdighet i internationella fora, säger Romson.

Röster inom S vill bryta avtalet

Även inom S finns röster som förespråkar att avtalet ska brytas.

– Vi ska inte ha några avtal med diktaturer, det har vår partikongress sagt och vi har också varit tydliga i regeringsförklaringen. De mänskliga rättigheterna går först, säger SSU:s ordförande Ellinor Eriksson på väg in till mötet med verkställande utskott.

– Det är både SSU:s och min bild att det är det vi landar i.

Hon vill inte uttala sig i frågan om huruvida Saudiaffären kan komma att påverka regeringens sammansättning.

Statsminister Stefan Löfven (S) har hittills bara sagt att regeringen vill förhandla om avtalet och att frågan bereds i regeringskansliet. Om regeringen inte säger upp avtalet före den 15 maj förlängs det i fem år till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet