Romson får ”ont i magen” av SD-framgångar

Uppdaterad
Publicerad

Nummer tre av partiledarna hos ”Sverige röstar” var Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. – Det ger mig ont i magen att Sverigedemokraterna kan få en mycket starkare position, sade hon.

Åsa Romson berättade att hon sovit gott i natt efter den intensiva kampanjdagen i går i fint sensommarväder. Hon sade också att hon inte drömde att hon var miljöminister.

– Det var snarare den växande tvätthögen som snurrade runt i huvudet.

Läget efter valet 2014

Rasistiskt våld

Åsa Romson oroas av det ökande rasistiska våldet men gläds över motreaktionerna som det civila samhället genomfört. Hon tycker det är bra att statsministern i sitt sommartal uppmanade svenskarna att ”öppna sina hjärtan” för flyktingar trots att det inledningsvis kommer att innebära påfrestningar.

– Vi vill ju att den svenska politiken ska avvika från hur det ser ut i en del av länderna i omvärlden där de etablerade rasisterna tagit över en del av rasisternas agenda. Att det inte hänt här beror på att alla demokratiska partier stått upp mot Sverigedemokraterna, sade hon.

– Men det finns en stor risk i dagens val att Sverigedemokraterna får en mycket, mycket starkare position. De kan bli tredje största parti. Det är nog det som ger mig mest ont i magen inför hur vi vaknar i morgon.

Miljöfrågor

Många anser att miljöfrågorna inte fått särskilt stor uppmärksamhet i valrörelsen men Åsa Romson pekar på att svenska företags utsläpp utomlands ändå har debatterats. Det gäller till exempel Vatenfalls utsläpp i Tyskland.

– I förra valet var miljöfrågorna helt frånvarande. Det har de inte varit i år men jag hade gärna sett att vi pratat ännu mera om seriösa miljöfrågor, sade hon.

– Jag hörde att de diskuterade vargjakten i går. Det är en väldigt liten fråga egentligen.

Alla partiledare

”Sverige röstar” får besök av alla riksdagspartiernas partiledare. Hålltiderna för programmet kan du se här.

”Sverige röstar” sänds under hela dagen i SVT1 och övergår klockan 18.15 i Sveriges Televisions valvaka med Camilla Kvartoft och Claes Elfsberg som programledare. 

Programmet kan också ses i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet