Det illustrerar att det inte går att säga vilken avtalsform som är billigast framöver. Viktigast är att välja utifrån om man i förväg vill veta ungefär var elnotan kommer att hamna eller om hushållsekonomin tål att elräkningen varierar i storlek.
Medelpriset på spotmarknaden hamnade i fjol på 43,0 öre per kilowattimme i norr och 43,7 öre i söder. Det är ungefär 20 procent lägre än under 2010.
Fler väljer rörligt
Beräkningar som elskling.se gjort visar att den som satsade på rörligt elpris i fjol fick cirka 2.900 kronor lägre elkostnad än 2010. Samtidigt minskade elförbrukningen, vilket ökar på vinsten.
I november bytte 51.862 hushåll elhandelsbolag, enligt Statistiska centralbyrån. Det är 18 procent fler än motsvarande månad året före. Av de byten som gjordes på elskling.se valde 32 procent rörligt elpris, den högsta noteringen sedan vårflodsmånaden maj och en ökning med 45 procent jämfört med oktober.
-Vi ser en tydlig ökning i andelen som tecknat rörliga avtal, vilken kan bero på det lägre spotpriset samt alla nyheter som indikerat en låg risk för prispeakar denna vinter, säger sajtens vd Faraz Azima.
TT
Fakta: Stora elprisvariationer 2011
* Elpriset har fluktuerat kraftigt under året som gått.
* Priset på den nordiska elbörsen har varierat mellan som mest 78 öre per kilowattimme och som lägst 5 öre per kilowattimme i snitt per dygn.
Bixia (TT)