Rosa rosat konamn

Uppdaterad
Publicerad

Stjärna och Rosa är de finaste namnen åtminstone om man frågar de 500 mjölkbönder som deltar i Svensk Mjölks företagarpanel. De placerar namnen i topp på sin lista över populära konamnen.

Konamn ärvs vanligen från moderns sida, vilket gör att förnamnet snarare har formen av ett familjenamn. Som identifikationshandling används istället ett till varje ko tilldelat unikt nummer.

-Numret är väldigt viktigt för att mjölkbonden ska kunna ha koll på kon – hur mycket mat hon ska ha, hur mycket hon mjölkar. Själva namnet har en betydelse för mjölkbondens känslomässiga relation till kon, berättar Katarina Roth, veterinär och chef för avdelningen Djurhälsa på Svensk Mjölk.

Tre fjärdedelar av mjölkbönderna i undersökningen uppger att de har eller har haft kor som känner igen människor. Var femte säger dessutom att de har eller har haft kor som reagerar på sitt namn. I vilken mån det är frågan om grupptryck och en massreaktion framgår dock inte.

Unikast i hagen och i minst behov av nummer är Blanca och Carola, namn som hamnade längst ner på listan.

Populäraste konamnen

1. Stjärna

2. Rosa

3. Majros

4. Maja

5. Blenda

Svensk Mjölk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.