Rossana Dinamarca (V). Foto: TT

Rossana Dinamarca lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca lämnar politiken.
”Nu har jag bestämt mig. Jag vill göra andra saker”, skriver hon på sin Facebook-sida.

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har valt att inte ställa upp inför valet 2018. På sin Facebook-sida skriver hon att hon dragit på beslutet, men att hon nu bestämt sig.

”Exakt vad jag vill och kommer göra vet jag inte i dag, men jag hoppas att jag fortfarande ska kunna göra skillnad”, skriver hon.

Ger besked innan partikongressen

Rossana Dinamarca är en av partiets mest kända företrädare, och ger beskedet en vecka innan Vänsterpartiets kongress. Hon är i dag suppleant i Arbetsmarknadsutskottet och ledamot i Socialförsäkringsutskottet.

Uppmärksammad tröja

Rossana Dinamarca har bland annat uppmärksammats för sin kritik mot Sverigedemokraterna. Många la märke till hennes klädkupp i riksdagen 2014, då hon bar en t-shirt med trycket ”SD = rasister”. Tröjan bar hon i samband med att Björn Söder (SD) blev utsedd till andra vice talman.

Hon anmäldes för hets mot folkgrupp, men Justitiekanslern valde att inte inleda en förundersökning.

”Stridbar vänsterpartist”

– Dinamarca har gjort sig känd som en stridbar vänsterpartist med tydliga åsikter om SD. 2012 kandiderade hon till partiledarposten, så hon har inte heller varit rädd för att försöka nå toppositioner i partiet, säger SVT:s politiske reporter Love Benigh.

Vad tror du hon tar sig för härnäst?

– Det kan jag inte spekulera i. Hon är dock en veteran i riksdagen, så hon kommer att få en ansenlig ekonomisk ersättning fram till nästa jobb.

Jonas Sjöstedt tacksam

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är informerad om beslutet och kommenterar valet att lämna via sitt Twitter-konto.

”Så mycket bra du har gjort för vänstern, solidariteten och feminismen. Jag vet att du kommer göra det framöver på de nya vägar som du väljer”, skriver han.

Rossana Dinamarca har varit ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse sedan 2006, och i partiets verkställande utskott sedan 2007.

2011 blev Rossana Dinamarca vice partiledare och meddelade samma år att hon kandiderade till uppdraget som partiledare. Men partiets kongress valde Jonas Sjöstedt till ny partiledare.

Rossana Dinamarca, är ordinarie riksdagsledamot sedan år 2002. Hon är invald i riksdagen från Västra Götalands läns norra valkrets. Hon var dessförinnan kommunpolititiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer