Foto: SVT

Rot och subventioner i bostadsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ta bort pengar från små företag och ge dem som subventioner till stora byggföretag, menade Annie Lööf (C) när bostadsbristen debatterades. Medan Jonas Sjöstedt (V) menade att alliansen har subventionerat dem som äger villor och bostadsrätter.

– Vi lade 121 skarpa förslag för att öka bostadsbyggandet och nu ser vi en kraftig ökning.

Det enda den här regeringen gör är att komma med gammaldags byggsubventioner. Regeringen är helt passiv, sade Jakob Forssmed (KD).

Stefan Löfven (S) höll inte med om att subventioner är gammaldags.

– Vi hade subventioner, ni tog bort dem, då sjönk nybyggandet. Vi måste använda pengarna på ett riktigt sätt och investera, sade Löfven.

– Ökat byggande räcker ändå inte för den ökade invandringen, sade Åkesson.

”Har historiskt gjort för lite”

Flera av partiledarna pratade om att enklare regler måste till för att öka nybyggandet. Vilket fick Jan Björklund (FP) att säga:

– Vi kan skippa diskussionen om vems fel det är med regelkrånglet. Vi kan alla erkänna att vi historiskt gjort för lite och vi har alla ansvar. Men ska vi prata om regelkrångel måste vi ta upp alla bullerregler som kommit genom Miljöpartiets krav. Huvuddelen av Stockholms innerstad skulle inte ha kunnat byggas med de bullerregler som finns.

– Vi har tagit fram en ny bullerförordning som är anpassad till att kunna bygga små lägenheter, som de flesta av de 300.000 unga som är utan bostad efterfrågar. Det som byggs allra minst är små hyresrätter, sade Åsa Romson (MP).

Annie Lööf (C) menade att det regeringen gör är att skära ner på rotavdragen och skicka pengarna till stora byggföretag.

– Er satsning är stora statliga byggsubventioner. Den samlade expertisen säger att vi ska inte ha subventioner utan enklare regler och utbyggd infrastruktur.

Stefan Löfven sade att rotavdragen kostar mellan 15 och 20 miljarder kronor och att det som regeringen gör är att flytta en del av de pengarna till byggsubventioner.

”Miljarder i stora bolagens fickor”

– Ni sparar inte dessa miljarder utan lägger dem i de stora bolagens fickor. Ni tar dem från snickare och arbetare ute i landet, menade Lööf.

Jimmie Åkesson (SD) vände sig till Jan Björklund:

– Du var oerhört raljant när jag lyfte invandringspolitiken som en orsak till bostadsbristen. Menar du att ytterligare en halv miljon människor de närmaste åren inte påverkar bostadssituationen? Hur ska dina förändrade bullerregler kunna ändra på det?

– Det är klart att det påverkar behovet av nya bostäder, men du pekar alltid ut invandrarna, sade Björklund.

– Och du bemöter alltid det med samma argument, svarade Åkesson.

Livekollen granskar frågan om subventioner för hyresrätter – här kan du läsa mer om det!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet