Rum för rum: Så kan du spara på elen

Uppdaterad
Publicerad

Är det dags att säga upp kontakten med hårfönen, tv:n eller diskmaskinen? Många frågar sig just nu hur man kan spara på elen, något som märks hos Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen. Antalet inkommande samtal har tredubblats januari 2022 jämfört med samma period i fjol.

Malin Lindstaf är projektledare på Stockholms stads miljöförvaltning och jobbar bland annat med Energi- och klimatrådgivningen som ger tips och råd om hur man kan spara på el till privatpersoner och företag i Stockholms län.

Hon berättar att det är hårt tryck på telefonlinjerna.

Elpriser Gävleborg

– Just nu är rådgivningen dubbelbemannad, säger hon.

Antalet rådgivningar har ökat från 73 stycken i januari 2021 till 223 i januari 2022.

Totalt för hela 2021 ökade samtalen med 17 procent jämfört med 2020 – något som enligt Malin Lindstaf beror på en stark ökning i slutet av 2021 då elpriserna började skena.

Vad brukar Energi- och klimatådgivningen ge för tips då? Vi bjöd hem Malin Lindstaf till vår reporter för att syna lägenheten rum för rum och ge elspartips – se det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet