Rumänien oroas över tiggare på svenska gator

Uppdaterad
Publicerad

Rumäniens ambassadör är oroad över att så många fattiga romer kommer till Sverige för att tigga. Hon ser ingen snabb lösning på problemet.

Det har blivit en del av stadsbilden i Sveriges större städer. De fattiga människorna med sina pappmuggar.

Många av tiggarna är romer från Rumänien. De kommer till Sverige med hopp om ett bättre liv.

– Jag vill tjäna ihop lite pengar. Jag har ingen mat till barnen och jag har ingen bostad. Jag har det svårt, säger en romsk man från Rumänien som tigger på Stockholms gator.

Ambassadören: Vi kan inte hjälpa

På den rumänska ambassaden är man oroad över utvecklingen. Allt fler av deras landsmän kommer för att be om hjälp med både bostad, jobb och pengar.

– Som läget är nu kan vi inte hjälpa dem om de är här för att tigga, säger Rumäniens ambassadör, Raduta Matache.

Ambassadören låter även förstå att tiggarna skadar Rumäniens anseende på längre sikt. Någon snabb lösning på problemet ser hon inte.

Situationen i Rumänien försämrats

– Alla lösningar är på lång sikt, det finns ingen snabb lösning. Vi måste fortsätta att satsa på utbildning av romer, säger Raduta Matache.

Samtidigt har SVT tidigare rapporterat om att hjälporganisationer larmar om att romernas situation i Rumänien förvärrats sedan landet gick med i EU, och att de utsätts för diskriminering, rasism och våld i sitt hemland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer