Foto: TT

Rumänien vill lära av svensk välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är nära att nå ett samarbetsavtal med Rumänien kring romer och andra utsatta grupper i landet. Sociala skyddsnät är ett av fokusområdena och Rumänien är intresserat av hur Sverige byggt sitt välfärdssystem.

Avtalet följer den diskussion kring EU-migranter i Sverige som ministrarna Annika Strandhäll (S) och Åsa Regnér (S) och Rumäniens socialminister Rovana Plumb påbörjade i januari.

En svensk delegation har mött regeringsföreträdare i Bukarest och mejslat fram tre huvudområden: barns rättigheter, jämställdhet och sociala skyddsnät. Avtalet kan vara klart i sommar.

– Det behövs mängder med insatser, inte minst från Rumänien där flera reformer är på gång. Vi hoppas kunna få fokus på de viktigaste frågorna och visa Rumänien att vi är intresserade av ett brett och långsiktigt samarbete, säger Pernilla Baralt, statssekreterare hos barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Intresserade av välfärd

Mycket av diskussionerna gäller hur kunskaps- och expertutbyten kan se ut.

– De har ställt väldigt mycket frågor kring hur man bäst skyddar de utsatta barnen men även kring förskolan och hur viktig den kan vara för att lyckas i skolan. Det är svårt för ett barn som levat utanför samhället att komma in i första klass utan att ha känt på den miljön tidigare, säger Pernilla Baralt.

De rumänska regeringsföreträdarna är också intresserade av hur Sverige byggt upp sin välfärdsstat.

– De är intresserade av hur systemet ser ut – vilken roll staten och kommunerna har, vad vi har för system som är fundamentala och lika för alla, hur socialförsäkringssystemet ser ut och vad vi har för stöd till barnfamiljer. Det hålls på en generell nivå än så länge, säger Pernilla Baralt.

Martin Valfridsson, nationell samordnare i arbetet med EU-migranter, följde med delegationen och vill se liknande diskussioner med Bulgarien.

– Risken är att man bara fokuserar på Rumänien och glömmer Bulgarien. Det är ett mindre land, men där finns väldigt mycket utsatthet och många kommer till Sverige, säger Valfridsson.

För närvarande finns inga planer för ett samarbete med Bulgarien, enligt Pernilla Baralt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.