Men nu riktas också kritik mot staten. -Man kunde passa på att ställa krav på installationerna, på till exempel prestanda, säger Lotta Bångens, Sveriges Energirådgivare, till SVT.
Bidraget kan sökas sedan årsskiftet och gäller till exempel pellets, sol- eller bergvärme. Totalt ska två miljarder kronor fördelas på fem år.
Den som värmer upp sitt hus med olja kan i dag få 14.000 kronor som mest i stöd medan husägare som byter från direktverkande el kan få upp till 30.000 kronor.
Störst intresse i väster
Intresset har varit störst i Västra Götalands län där länsstyrelsen fått in mängder med ansökningar från småhusägare.
-Många fastighetsägare står i begrepp att göra investeringar. De har varit snåla så här långt men nu är det dags att göra en investering. Med tanke på det enorma intresset och överväldigande inströmningen av ärenden så kommer det kanske att dröja lite innan vi kan få fram beslut, säger Göran Carlsson vid länstyrelsen i Västra Götaland till Rapport.
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin är nöjd med att bidraget lockar så många.
-Hela energifrågan handlar om att oljan är verkligen dyr, blir dyrare och är miljöfarlig. Ska Sverige göra en riktig insats så handlar det om att relativt snabbt och samlat byta system. Då vill vi inte bara att de som har råd gör detta utan också de som har det lite knackigt. Då behöver staten vara med och hjälpa till, säger Mona Sahlin till Rapport.
-Vi tycker att det är bra med bidrag. Det sätter fokus på energifrågan men när man ger bidrag kunde man passa på att ställa krav på de installationer som görs, prestanda, produkterna och energibesiktning, säger Lotta Bångens, ordförande Sveriges Energirådgivare.