• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Scanpix/montageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryanair hotar att stämma tidning

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Ryanair hotar att stämma tidningen Södermanlands Nyheter efter att man publicerat vittnesmål om piloters dåliga arbetsvillkor.

– Det är helt makalöst. Man vill tysta en debatt om flygsäkerheten, säger Göran Carstorp, chefredaktör och ansvarig utgivare för Södermanlands Nyheter, till SVT.

I artikeln, som publicerades på tisdagen, kommer anonyma piloter som arbetar på Ryanair med svidande kritik mot flygbolaget. Enligt källorna tvingas bland annat många piloter jobba gratis då man inte får en krona betalt för övertid vid exempelvis förseningar. Stressen kring att hålla tidtabeller leder, enligt dem, till allvarliga problem med säkerheten

”De vågar inte framträda med namn”

Ry­­anair tillbakavisar alla de anklagelser som piloterna framför. Bolagets informationschef Robin Kiely skriver i ett mejl till tidningen att källorna ”hittar på skräp” som är osant och att man kommer att ”inleda juridiska processer” mot tidningen om ”några av dessa påståenden publiceras”.

Göran Carstorp säger att artiklarna bygger på både dokument och muntliga källor. Han menar att piloternas vittnesmål visserligen är individuella uppfattningar men att man från tidningens håll bedömt att det håller.

– Vi har förstahandskällor till de uppgifter vi publicerat. Men de vågar ju inte framträda med namn eftersom de upplever en sådan repressiv intern kultur inom bolaget, säger Göran Carstorp.

Bekräftar bilden

Anders Kjellgren är kontaktperson för kontraktsanställda piloter vid Svensk Pilotförening. Han har kontakt med piloter från Ryanair som hemligt anslutit sig till föreningen och bekräftar bilden som Södermanlands Nyheter målar upp.

Ryanairs piloter är, enligt Anders Kjellgren, närmast omöjliga att få tala med om de inte tillåts vara anonyma. De är helt enkelt för rädda för de påföljder som väntar om de uttalar sig kring bolaget.

Senast i förra veckan meddelade bolaget att man avskedat en brittisk pilot som arbetat på Ryanair i över 25 år för att han ifrågasatt flygsäkerheten i en tv-intervju. Det rapporterar Dagens Industri.

– Bolaget har en tyrannisk uppbyggnad och arbetar med att skrämma de anställda, säger Anders Kjellgren till SVT.

Ett enkelt svar

Göran Carstorp säger att man aldrig tvekat på att publicera nyheten, trots det hotfulla mejlet från Ryanairs informationschef.

– Vill man lägga locket på när det handlar om människors liv och säkerhet så är det väldigt allvarligt. Det här är ett djupt demokratiskt problematiskt agerande. Men det finns inte på kartan att vi inte skulle publicera frågor om säkerhet.

Anders Kjellgren har god insyn i Ryanair-piloternas vardag och tycker, trots sin långa branscherfarenhet, att det som händer inom bolaget är häpnadsväckande. Men Piloternas dåliga arbetsvillkor är ingen nyhet för honom.

– Det är enkelt, det här är varför det är så billigt att flyga med Ryanair.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer