Ryanair toppar listan över flygklagomål i Europa

Publicerad

Lågprisbolaget Ryanair är det flygbolag flest klagomål från konsumenter i hela Europa och efter Rapports granskning igår kräver nu Konsument Europa att det irländska flygbolaget börja följa konsumentlagstiftningarna.

Svårt att få ersättning vid förseningar och inställda flyg, bristande information och svårt att överhuvudtaget få kontakt med flygbolaget. Flygbranschen toppar listan på klagomål i Konsumentverken i Europas senaste årliga rapport.

-Det som framkommer i rapporten är att det är irländska Ryanair som dominerar klagomålen från flygresenärer i Europa, säger Jolanda Girzl på Konsument Europa till SVT:s Rapport

Under året har konsument Europa kritiserat den extra ”Force majour”-avgift på 2 euro, runt 20 kronor, som Ryanair lagt på sina biljetter.

Men tillägget för framtida naturkatastrofer, som den som drabbade flygbolagen när vulkanaska från den isländska vulkanen häromåret stoppade flygtrafiken, försvaras av lågprisbolaget.

-Force majour-avgiften på två euro är enkel att förstå. Det är helt i enlighet med EU 261:s-regler att passagerarna betalar oss den här extraavgiften, säger Stephen McNamara kommunikationschef på Ryanair.

Som SVT:s Rapport berättade i går har Ryanair struntat i 49 av 84 fällningar i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, mellan 2005 och 2010. Vilket är i 58 procent av alla myndighetens rekommendationer som varit till fördel för konsumenten.

Konsument Europa uppmanar nu flygbolaget att skärpa sig ordentligt framöver. Förra året, 2011, rekommenderade ARN Ryanair att kompensera kunden i hela 65 fall.

Senare i år granskar konsumenttidningen Råd & Rön hur många fall Ryanair och andra flygbolag verkligen följt myndighetens beslut.

-För det första är det självklart att man ska följa gällande regler som finns på flygområdet. Sen är det också självklart att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut som är till konsumentens fördel, säger Jolanda Girzl på Konsument Europa till SVT:s Rapport.

Robert Cederholm
robert.cederholm@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer