Patriarken för den rysk-ortodoxa kyrkan, Kirill, har kallats ideologen bakom kriget mot Ukraina. Han har välsignat soldaterna och står nära Putin. Nyligen kom dock beskedet att han slipper undan hotet om sanktioner från EU.
Därmed slipper också kyrkans svenska gren att granskats av Myndigheten för stöd till trossamfund. I Sverige har rysk-ortodoxa kyrkan under Moskvapatriarkatet församlingar på 12 orter, och har sedan 2015 fått närmare 1,2 miljoner i statsbidrag.
Kyrklig kritik
Som SVT tidigare berättat har det höjts kritiska röster om att rysk-ortodoxa församlingar i Sverige står nära Putin och att man i kyrkorna ber för staten, myndigheterna och Patriark Kirill.
– Det är den svenska staten och de svenska myndigheterna man ber för under gudstjänsten i Sverige, säger Nikolaj Sananés, föreståndare för rysk-ortodoxa kyrkan i Arboga som kallar kriget i Ukraina för ett brödramord.
– Jag är emot det här kriget, de flesta ortodoxa kristna jag känner är det. Söndagen efter att kriget brutit ut så var det helt stilla i kyrkan, man hörde bara snyftningar.
Nämner inte längre patriarken
I Arboga har man valt att lyfta bort välsignelsen över Kirill från sina ceremoniella böner, trots att det bryter mot kyrkoordningen.
– Vissa av hans uttalanden är rent ut sagt förskräckliga, och svårt för oss i Sverige att förstå. Jag hade hoppats att Patriarken skulle stå upp för människokärleken och vara samvetets röst, säger Nikolaj Sananés.
Teologen Michael Hjälm menar att Nikolaj Sananés har lättare att uttrycka sig så eftersom han inte är präst.
– Om han vore präst skulle han förmodligen avsättas. För att kunna bedriva sin kyrkliga verksamhet och anordna officiella gudstjänster behöver man åminna en lokal biskop eller patriark. Väljer man att inte nämna patriarken kan man inte anordna några gudstjänster.