New York: Vodka vaskas i protest mot rysslands anti-homolagar. Foto: Scanpix

Rysk vodka vaskas i protest mot anti-homolagar

Uppdaterad
Publicerad

Ingen rysk vodka serveras på festerna under Pride-veckan i Stockholm. Beslutet är en del av en internationell protest mot läget för hbtq-personer i Ryssland.

I och med beslutet sällar sig Stockholm Pride till den ström av gaybarer runt om i världen som i protest mot det hårdnande klimatet mot hbtq-personer i Ryssland nu beslutat att sluta servera rysk vodka. Nyligen hölls en protest i New York där demonstranter helt sonika hällde ut vodka rännstenen.

Initiativet startades av den populäre amerikanske gay-aktivisten och krönikören Dan Savage i protest mot den ryska lagstiftning, som sedan i juni förbjuder ”homosexuell propanda” och gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland, enligt The Guardian.

HBT-rättigheter under attack

”För att visa vår solidaritet med ryska homosexuella och deras allierade och för att rikta internationell uppmärksamhet på förföljelsen av homosexueulla män, lesbiska kvinnor, transpersoner och heterosexuella likatänkare i Vladimir Putins ständigt mer fascistiska Ryssland; sluta drick rysk vodka.”, skrev Dan Savage på sin blogg i förra veckan.

”Bra statement”

Enligt Johannes Nilsson, projektledare för Clean Group, som arrangerar de stora festerna under Pride-veckan, har man beslutat att inte sälja någon rysk vodka under evenemanget.

– Vi väljer själva leverantör och valde i år att avstå från rysk vodka. När vi firar vår frihet måste vi samtidigt uppmärksamma hur andra människor har det. Det här är ett bra statement och öppnar andra kanaler för att andra ska hänga på.

Johannes Nilsson hoppas att bojkotten ska leda till att situationen för Rysslands hbtq-personer inte halkar ned på den svenska, politiska agendan.

– När det här får medial uppmärksamhet får det folk att tänka på hur andra människor behandlas. Jag hoppas framförallt att det påverkar politikerna, precis som igår när Carl Bildt uttalade sig i frågan.

Förhoppningen är att bojkotten kommer att sprida sig till fler barer i Stockholm, även de utan gay-profil.

– Sverige är ett öppet land och jag tror att det här kommer att sprida sig, säger Johannes Nilsson.

Stöds av rysk hbtq-grupp

Bojkotten stöds av hbtq-organisationerna Queer Nation och den rysk-amerikanska gruppen Rusa LGBT, som i ett pressmeddelande skriver:

”Vi uppskattar och stöder alla försök att göra de ryska myndigheterna uppmärksamma på att homofobiska och omänskliga lagar inte passerar obemärkt.”

Kampanjen sprids nu över världen, och från USA, Kanada, Storbritannien och Australien meddelas att man slutat servera de ryska märkena på många gay-barer.

”Fördömer rysk regering”

Som svar på bojkotten har vodkatillverkaren Stolitjnaja publicerat ett öppet brev, där man uttrycker sin solidaritet med hbtq-världen och fördömer ”den ryska regeringens handlingar och åsikter” i gayrelaterade frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet