Ryska ambassadören: Planet betedde sig korrekt

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan flög ett ryskt stridsflyg nära ett svenskt signalspaningsflygplan, något som fick UD att kalla upp den ryska ambassadören för ett möte. Men ambassadören säger att Ryssland inte gjort något fel.

Efter mötet på Utrikesdepartementet, som ägde rum på måndagen, bekräftade ambassadören Viktor Tatarintsev att ett ryskt plan flugit nära ett svenskt, men sa samtidigt att man inte gjort något fel eller gjort något farligt.

– Det har ägt rum, det kan jag bekräfta, säger ambassadör Viktor Tatarintsev efter mötet på utrikesdepartementet.

Ambassadören hänvisade till den officiella ryska linjen och sa att det ryska planet betedde sig korrekt och inte befunnit sig på ett farligt avstånd.

– Det var inget brott.

Ambassadör Tatarintsev sa också att svensk militär borde träffa ryska säkerhetsexperter och gå igenom de frågor som rör kränkningar.

– Dialog är enda vägen för att klarlägga alla missförstånd.

Upprinnelsen till mötet var händelsen som inträffade över Östersjön för knappt en vecka sedan, då ett ryskt stridsflygplan befann sig omkring 20 meter från ett svenskt signalspaningsflygplan.

”UD ser allvarligt på händelsen. Det ryska planet har agerat omdömeslöst och oprofessionellt på ett sätt som äventyrat flygsäkerheten”, hette det i ett tidigare uttalande.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) reagerade också kraftigt på händelsen som inträffade förra tisdagen.

– Det är väldigt provokativt. Det är farligt, sa han då till SVT Nyheter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.