I Uppdrag gransknings Skuggkriget möts DR:s team av beväpnad personal på det som sägs vara ett forskningsfartyg. Foto: Morten Krüger/DR

Rysslands kritik mot SVT:s granskning: ”Kommer svara hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska utrikesdepartementet reagerar starkt på Uppdrag gransknings serie Skuggkriget. De hävdar att rapporteringen är en samordnad provokation som de nordiska staterna ligger bakom.

– Det är inte särskilt förvånande. Det är uppenbart en stor granskning som Ryssland önskar att vi inte skulle ha gjort, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

I granskningen ”Skuggkriget” avslöjar SVT tillsammans med NRK, DR och Yle hur ryska spionfartyg varit i svenska vatten de senaste åren. Samt hur flera misstänkta ryska spioner arbetar i Sverige under diplomatisk täckmantel.

I ett pressmeddelande från det ryska utrikesdepartementet reagerar den ryska talespersonen Maria Zacharova som säger att granskningen ”samordnade fejknyheter”. Hon hävdar även att rapporteringen om de ryska spionerna ”strider mot folkrättens normer och privatlivets okränkbarhet”.

Ryssland: ”Staten ligger bakom”

I uttalandet säger Zacharova att det är uppenbart att de nordiska myndigheterna ligger bakom ”provokationen” och att SVT:s rapportering orsakar ”irreparabla skador” för relationerna med Ryssland. Samt att Ryssland kommer ”svara hårt mot alla sådana provokationer.”

Axel Björklund på Uppdrag granskning är inte förvånad över den kraftiga reaktionen.

– Det är inte särskilt förvånande. Det är uppenbart en stor granskning som Ryssland önskar att vi inte skulle ha gjort. Vi har sökt Ryssland via deras ambassader och inte fått svar så det är inte överraskande att de ville se vad vi hade att komma med och sen ge sitt svar, säger Axel Björklund.

Reaktionen kom efter att det första avsnittet sändes. ytterligare två avsnitt ska publiceras framöver.

– Jag tror det här är ett svar på det vi gjorde i veckan och ett sätt att höja krisberedskapen inför nästa avsnitt som i en svensk kontext är det största av avslöjandena, säger Axel Björklund.

Se hela serien skuggkriget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.