Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ledamoterna ur försvarsutskottet om beslutet att kalla Försvarsmakten till riksdagen. Foto: SVT/Vlada Cakic

Försvarsmakten kallas till utskottet – efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har avslöjat att 27 utpekade ryska spionfartyg har varit i svenska vatten de senaste åren. På torsdagen lyftes frågan i riksdagens försvarsutskott – där man beslutade att kalla Försvarsmakten till ett möte.

– Vi vill veta hur de arbetar med detta, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

Norrköping, Gävle och Landskrona. Ryska fartyg som misstänks bedriva spionage har vid ett flertal tillfällen varit långt inne i svenska hamnar, flera av dem känsliga för Sveriges försvar, det visar den granskning som SVT Nyheter och Uppdrag granskning gjort.

– Kanske är ert avslöjade toppen av ett isberg. Det är ett mycket allvarligt läge och då är det viktigt att få information från Försvarsmakten och Must och höra vad deras bedömning är, säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson.

Rysslands skuggkrig

Kallas till möte

Under dagens sammanträde i riksdagens försvarsutskott beslutade utskottet att kalla Försvarsmakten till ett kommande möte.

– Jag vill fråga om vi kan öka övervakningen. Det här hände även under sovjettiden men då använde man en annan teknik, det är viktigt att vi hänger med. Vi måste veta vilka fartyg som kommer in och utföra kontroller, säger Mikael Oscarsson.

Även Sveriges tidigare försvarsminister Peter Hultqvist har reagerat starkt på avslöjandet.

– Myndigheterna jobbar med detta kontinuerligt, det finns alltid behov av att utveckla den typen av arbete. Det finns ett underrättelsehot mot Sverige, det här ingår i Rysslands ambition att krigsplanera mot vårt land. Man undersöker vad det är för typ av mål man kan ha för att sabotera och underminera vårt land, säger han.

Fakta: Dokumentärserien ”Skuggkriget”

SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle har det senaste året gjort en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har kartlagt ryska fartyg, spaningsarbete och källrekrytering. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center.  

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”. Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet