Landstigningsfartygen som har observerats i Östersjön är normalt sett baserade på den ryska Kolahalvön. Foto: Försvarsmakten

Ryska landstigningsfartyg i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Tre ryska landstigningsfartyg seglade natten till onsdag in i Östersjön via de danska sunden.

– Men med tanke på de ökande spänningarna i närområdet ville vi följa upp och bevaka de här fartygen, säger Therese Fagerstedt på Försvarsmakten. 

Landstigningsfartygen som har observerats är normalt sett baserade på den ryska Kolahalvön. De senaste dygnen har de färdats längs den norska kusten och tagit sig in i Östersjön via de danska sunden.

Det svenska flygvapnet har tillsammans med flera andra länders försvarsmakter följt de ryska fartygens resa. Hittills har man inte vidtagit några åtgärder.

– Vi har olika typer av sensorer och system som hjälper oss följa fartygen. Vi har också via våra piloter i flygvapnet kunnat följa dem och tagit bilder, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Höjd beredskap

Förra året höjde Försvarsmakten stabsberedskapen och ökade möjligheten till informationsinhämtning. Detta med anledning av det förändrade säkerhetsläget i Östersjön. 

– Vi är alltid intresserade av rörelser i vårt närområde, och detta i sig är ingenting avvikande. Men med tanke på de ökande spänningarna i närområdet ville vi följa upp och bevaka de här fartygen. Det gör vi också för att ge våra chefer goda underlag för eventuella beslut om åtgärder från Försvarsmakten, säger Therese Fagerstedt.

Det svenska flygvapnet har tillsammans med flera andra länders försvarsmakter följt de ryska fartygens resa i Östersjön. Foto: Försvarsmakten

Spänt läge

Under måndagen startade de officiella samtalen mellan USA och Ryssland om den militära upptrappningen vid Ukrainas gräns. Den svenska försvarsledningen har beskrivit den säkerhetspolitiska situationen som ”mycket spänd”. Enligt Therese Fagerstedt är det svårt att säga varför Ryssland valt att ombasera fartygen just nu.

– Ryssland har också kust mot Östersjön, och de har marina enheter som rör sig i Östersjön. Det är ingenting konstigt. Ibland gör de det i samband med övningar, ibland för att flytta materiel. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.