Utrikesminister Ann Linde om brevet från Kreml: ”Vi kommer även att samråda om hanteringen”. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland skickar brev om säkerhetsgarantier till Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen blev det offentligt att Kreml skickat ett brev till samtliga OSSE-länder angående säkerhetsgarantier- däribland Sverige och Finland.

– Det här är ett bra tecken, säger Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA), till SVT Nyheter.

Det var statskontrollerade Tass som rapporterade att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har överlämnat ett meddelande till Finlands utrikesdepartement via ambassaden i Helsingfors. Det kom senare fram att motsvarande brev skickats till utrikesministrarna i övriga OSSE-länder – även Sverige.

– Brevet gäller hela säkerhetssituationen i Europa och några OSSE-principer som också är viktiga för oss, säger Haavisto, rapporterade Yle på tisdagen.

Ryssland uppgav att de inväntar en reaktion från Finlands regering. Senare på tisdagskvällen offentliggjorde Kreml hela brevet på sin webb.

Kreml skriver bland annat att västmakterna inte kan välja och vraka bland de åtaganden som gjorts inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och att inget land har rätt att stärka sin egen säkerhetssituation ”på bekostnad av andra länders säkerhet”, som Kreml beskriver det.

Linde och Haavisto möts

Sveriges utrikesminister Ann Linde träffar på onsdagen, sin finländska kollega.  Även försvarsministrarna möts.

”Vi för en nära dialog med Finland och andra internationella partners i frågor som rör den europeiska säkerhetsordningen och kommer även att samråda om hanteringen av detta brev” svarar UD:s pressjour SVT Nyheter i ett mejl.

”Bra tecken”

En internationellt ledande Rysslandsexpert tolkar nu utvecklingen som ett steg i rätt riktning när det gäller den säkerhetspolitiska situationen i Europa.

– Om detta verkligen skickas till alla OSSE-länder, vilket jag tror det gör, och det finns inget här som specifikt rör Finland, så är det ett bra tecken, ett tecken på en vilja att gå vidare på den diplomatiska vägen, säger Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA), till SVT.

Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands Utrikespolitiska institut, FIIA. Foto: FIIA

Han fortsätter:

– Det kommer att kräva rätt mycket tid av alla OSSE-länder att förbereda sina reaktioner, och under tiden kommer förmodligen inte situationen i Ukraina att eskalera. Det här ser mer ut som en inbjudan till samtal jämfört med önskemålet i december som uppfattades som ett ultimatum, säger Arkady Moshes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT går igenom den senaste utvecklingen i det europeiska säkerhetsläget. Foto: EPA/TT

Strax före jul krävde Kreml skriftliga garantier av USA att de ska stoppa ytterligare utvidgning österut av militäralliansen Nato.

Kreml kräver att USA måste förhindra att stater som tillhörde den forna Sovjetunionen ansluter sig till Nato samt att Nato-länders militära infrastrukturer dras tillbaks från länder som blev medlemmar i Nato efter 1997, enligt dokumentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet