Ryska Tu-22M3-plan ska ha använts vid den simulerade bombningen. Foto: TT

Ryssland tillbakavisar uppgifter om bombövning

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kallar de simulerade bombningarna i Sverige i mars 2013 för ett påhitt, enligt Dagens Nyheter. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) slår fast att den ryska flygningen var ett faktum.

Det är Konstantin Kosatjev i det ryska federationsrådets utrikeskommitté som i går uttalade sig om händelsen vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Enligt DN avfärdade han uppgifterna med att det simulerade anfallet mars 2013 är ett påhitt från massmedia.

– Vi har aldrig, jag understryker aldrig, genomfört några övningar med simulerade bombningar av Sverige. Det är vad tidningar, BBC och andra typer av massmedier och andra källor informerat er om, sade Kosatjev, enligt DN.

”Tydlig provokativ aktion”

SVT har varit i kontakt med en centralt placerad person i försvarsalliansen Nato med insyn i ärendet. Denne hänvisar till svenska myndigheter.

– Långfredagen var en övning då bombanfall övades mot flera mål i Sverige. Det var en tydlig provokativ aktion med ingen annan avsikt än att skrämma Sverige. För mer information, kontakta svenska myndigheter, säger personen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att viss rysk aktivitet är rent av provocerande.

– Det är ett faktum att den ryska övnings- och underrättelseverksamheten i Östersjöområdet ökat. I vissa stycken har den också uppfattats som provocerande och närgången. Från svensk sida har vi höjt flygvapnets incidentberedskap, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Försvarsminister menar att det är oacceptabelt att svenskt incidentberedskap inte gick upp då.

– I samband med den händelse som kallas ”ryska påsken” markerade jag som dåvarande ordförande i försvarsutskottet att det var rent oacceptabelt att svenskt incidentberedskap inte gick upp. Den ryska flygningen är ett faktum vi måste reagera på, säger han.

Hemligstämplar uppgifterna

SVT har begärt att få ta del av dokumentationen av händelsen hos Försvarsdepartementet. Men i ett brev undertecknat av försvarsminister Peter Hultqvist (S) så är uppgifterna hemliga. ”Eftersom det kan antas att det skadar Sveriges försvar eller på annat sätt vållar fara för rikets säkerhet”, skriver försvarsministern till SVT. 

En divisionschef för Natos övervaknings- och stridsledningsflyg AWACS sa nyligen till SVT att Nato gav Sverige information om vad som var på gång att hända i samband med påsken 2013. Ryssland ska även ha informerat om övningen i förväg, enligt tidigare uppgifter i media. Trots det skickade Sverige inte ut jaktflyg för att möta de ryska bombplanen. Det gjorde Nato, enligt divisionschefen. 

Talar om kärnvapenanfall

Försvarsalliansen Nato har tidigare talat om Rysslands så kallade beredskapsövningar som innefattar kärnvapen. Nato menar att Rysslands militära manövrar har nått nivåer som inte setts sedan Kalla krigets dagar. I 2015 års rapport från generalsekreteraren Jens Stoltenberg nämns mars 2013 som ett exempel på simulerad attack mot Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer