Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trycket i Sverige ökar när fem diplomater, som i praktiken jobbat för underrättelsetjänsten, utvisas. Reporter John Granlund svarar på tre frågor om de ryska spionerna. Foto: SVT

”Rysslands spioner i Stockholm är en del av Putins krigsmaskin”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den ryska krigsapparaten har många skepnader.  

För närvarande pågår ett upptrissat spionkrig i Stockholm där de ryska befattningshavarna beskrivs som allt mer pressade. 

Nu ökar trycket när Sverige utvisar fem diplomater som i praktiken jobbat för underrättelsetjänsten. 

John Granlund

Säkerhetsreporter

Med diplomatpass i hand kan de ryska underrättelseofficerarna fortsätta sin verksamhet år efter år.

Men bakom den diplomatiska fernissan finns krigets verklighet. 

Den svenske kontraspionagechefen Daniel Stenling har tidigare beskrivit organisationerna GRU, SVR och FSB som ”väldigt involverade i att planera och genomföra den militära invasionen av Ukraina”. 

Samtliga är verksamma i Stockholm. Deras chefer i Moskva är de som drar i trådarna för åtgärderna som man hoppas ska bryta det ukrainska folkets försvarsvilja: terrorbombningar och tortyrcenter.

Press både inifrån och utifrån

Samma personer beslutar om inriktningen och underrättelsemålen för de Stockholmsbaserade underrättelseofficerarna. 

Men samtidigt har kriget pressat den ryska underrättelsetjänsten. Pressen kommer både inifrån de ryska spionorganisationerna, och utifrån, i form av avslöjanden och utvisningar.

En konsekvens av denna turbulens är att Ryssland tvingas använda sig allt mer av en typ av inofficiella tjänstemän som för den breda massan främst är kända från serier som ”The Americans”: illegalisterna. 

En illegalist är en spion utan diplomatiskt skydd som agerar under en så kallad ”legend”, en påhittad eller stulen livsberättelse, som vanligtvis tar lång tid att bygga upp.

Stockholm en front i kriget

Men det är tid som inte finns, när den ryska staten skriker efter mer information. Det ska ha lett till att västligt kontraspionage nu bedömer att Ryssland fått förlita sig på ”budgetillegalister”, personer som är dåligt förberedda och har bristfälliga “legender”. 

Personer med insyn i svenskt kontraspionage uppger att det gångna året varit mycket hektiskt för Säpos personal då det ryska spionaget mot svenska militära förmågor, svenskt stöd till Ukraina och politiska vägval ökat.  

Samtidigt är det inte bara svenska förhållanden som är målet för de ryska spionerna i Stockholm. Enligt Säpo har Sverige också blivit en bas för Rysslands spionage som riktar sig mot andra stater. 

På det viset blir Stockholm ytterligare en front i invasionskriget mot Ukraina. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.