Foto: Dave Mustane, Epa, TT / SVT

Rysslandskorrespondenten: ”Självklart kommer jag beskriva det som krig”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens Aktuellt rapporterades att SVT:s Rysslandskorrespondent är tillbaka i Moskva. Ett av hans uttalande har under dagen väckt frågor.

– Jag har förstått att det jag sa i gårdagens Aktuellt kunde missförstås och jag vill därför förtydliga saken. Jag kommer att rapportera från Ryssland precis som vanligt, men jag måste visa extra omsorg om de ryssar jag intervjuar. Det är svårt att nu överblicka vilka risker ryska medborgare löper när de uttalar sig om kriget i Ukraina. Också inför en svensk TV-kamera.

I programmet sa korrespondenten att han kommer att kalla kriget för ”en militär special operation”. Att i Ryssland beskriva kriget på något annat sätt är ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse. Efter att frågor väckts så förtydligar Sundström sitt uttalande.

– Självklart kommer jag att beskriva det som sker i Ukraina som ett krig, säger Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent. Något annat är ju inte möjligt, säger Bert Sundström.

Gäller ryska språket

Enligt de nya ryska medialagarna ska kriget i Ukraina kallas för en ”särskild militär operation”, men lagstiftningen gäller media som publicerar sig i Ryssland och på ryska språket.

SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson kommenterar uttalandet.

– Vi får förstås följa situationen för medier i Ryssland mycket noga framöver. Vår bedömning för egen del är att vi kan verka där som vanligt, med den skillnaden förstås att det blivit allt svårare för människor att tala fritt om situationen i Ryssland och uttrycka kritik mot Kreml.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.