Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S): ”Vi föreslår, att köper man narkotika av barn, ska man riskera att hamna i fängelse.” Foto: SVT

S förslag mot gängen: Fängelse vid narkotikaköp av barn

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår att personer som köper narkotika av barn ska få fängelsestraff, det säger partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff inför sitt sommartal i Olofström under söndagen.

Justitieministern Gunnar Strömmer (M) säger till SVT Nyheter att han välkomnar förslaget.

Partiet vill höja straffet för köp av narkotika av minderåriga. Vilket de menar skulle försvåra för kriminella nätverk att använda barn till narkotikaförsäljning.

– Det ska bli svårare för gängen att utnyttja barn i knarkförsäljning, säger hon.

Idag finns ingen särskild straffsats för köp av narkotika av barn, vilket Socialdemokraterna nu föreslår ska införas.

Kräver paradigmskifte

Under pressträffen säger Magdalena Andersson att den ”rivstart” som regeringen lovade uteblivit. Hon säger att Tidöpartierna inte prioriterar det hon menar är de bakomliggande orsakerna till gängkriminalitet, där segregation leder till nyrekrytering av unga pojkar.

– Om vi ska stoppa nyrekryteringen så krävs det ett paradigmskifte.

Tar upp partyknarkare

Socialdemokraterna vill att straffen ska vara höga om man medvetet göder kriminalitet som utnyttjar barn.

– Den som köper narkotika av barn ska vara medveten om att det finns risk för fängelse.

– Var och en som partyknarkar behöver ta sig en funderare, ”är mitt partyknarkande viktigare än att varje ung människa har rätt till en trygg uppväxt?”, fortsätter hon.

Justitieministern välkomnar förslaget

Justitieministern Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till SVT Nyheter att han ”ser fram emot ett konstruktivt samarbete” med samtliga riksdagspartier om frågor rörande kriminella nätverks rekrytering av unga.

Han skriver fortsatt: ”Det är en mycket allvarlig utveckling. Att bryta den är en av regeringens viktigaste uppgifter. Jag välkomnar därför förslaget om att den som köper narkotika av barn ska dömas till fängelse. Det ligger helt i linje med ambitionen i den stora reform av straffrätten som regeringen vill genomföra och där en utredning tillsattes under sommaren.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.