S förlorare efter ett år med Löfvens nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är den stora förloraren bland väljarna efter att partiet styrt landet i ett år. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

– De stora vinnarna är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har tappat en hel del, medan Moderaterna står och stampar, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

För ett år sedan sydde Stefan Löfven ihop en ny regering. Efter rekordlånga förhandlingar fick han stöd från Centerpartiet och Liberalerna och acceptans från Vänsterpartiet.

SVT/Novus visar dock att väljarna flytt Socialdemokraterna på ett dramatiskt sätt. S har tappat över sju procentenheter i väljarstöd och ligger på en historiskt låg nivå på drygt 24 procent. 490 000 väljare har lämnat partiet det senaste året. De allra flesta av dessa har gått till antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– 150 000 S-väljare har gått till Vänsterpartiet, 110 000 har gått till Sverigedemokraterna, så deras framgångar beror till stor del på Socialdemokraternas förluster, säger Torbjörn Sjöström.

”M måste locka tillbaka väljare från SD och C”

I övrigt är opinionsbilden relativt stabil. Noterbart är enligt Torbjörn Sjöström att även Moderaterna ligger kvar kring förra årets väljarstöd trots att det stora Socialdemokraterna lidit stora förluster. Det är ett misslyckande för Moderaterna där ambitionen har varit att etablera sig som det riktigt stora och självklara oppositionspartiet.

– Moderaterna har fortsatt att tappa väljare till Sverigedemokraterna, men även till Centerpartiet. Ska man vända måste man på något sätt locka tillbaka dessa väljare, säger Torbjörn Sjöström.

I Novus väljarbarometer på SVT:s uppdrag har 4414 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar valt att delta i undersökningen under perioden 7 till 26 januari. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 53 procent av det totala antalet tillfrågade som var 8328 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.