Marmorstein: ”Väljarna gör tummen ner till januariavtalet”

Uppdaterad
Publicerad

En färsk Novus-undersökning visar ett utbrett missnöje med januariavtalet, och vad det innebär.
– Nära 60 procent av väljarna tycker att politiken är ganska eller mycket dålig, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.
Läs chatten där Marmorstein svarade på era politikfrågor nedan.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar om väljarnas missnöje med januariavtalet

Har du frågor kring vad det innebär med väljarnas missnöje med januariavtalet eller politikåret 2020? Ställ dina frågor direkt till Elisabeth Marmorstein här så svarar hon när vi sänder direkt klockan 14:30 i dag!
14.56
Riskerar Centern och Liberalerna att bli utan inflytande om Socialdemokraterna skulle bestämma sig för att gå åt vänster igen för att få tillbaka "vänsterväljarna" och det samtidigt finns ett stort block till höger i svensk politik där Sverigedemokraterna har påverkan? I så fall skulle väl Januari-överenskommelsen i slutändan kunna bli dyrbar för Centern och Liberalerna?
@Jan-Åke - Hej Jan-Åke, så länge de har det här samarbetet har ju C och L inflytande men om missnöjet växer inom S kan trycket på Löfven att sätta hårt mot samarbetspartierna mycket väl öka och då är den stora frågan vad C och L har att sätta emot. L ligger under riksdagsspärren och C kommer inte stödja Ulf Kristersson så länge han ser SD som vägen till regeringsmakten. Skulle det högerblock som du refererar till få egen majoritet efter nästa val så hamnar vi i ett helt annat läge men det är ju inte givet att ett sådant eventuellt scenario kan härledas till överenskommelsen. Det finns även andra orsaker till att tex S tappar väljare. 
14.58
Är en omförhandling av avtalen en (o)möjlighet?
@Marie - Hej Marie, nej det tror jag inte. Partierna har ju redan omförhandlat förändringen av Arbetsförmedlingen. Men det lär inte bli okomplicerat. 
15.00
Hur stor del av den förda politiken är den budget SD KD och M "cupade" igenom?
S och MP regeringen måste väl följa den budget Riksdagen beslutat?
De väljare som röstat på SD KD och M har haft den budget de önskat väl?
@HansDahlströmÅsander - Hej Hans, M/KD budgeten gällde 2019. Från och med i år är det januaripartiernas budget som gäller. Dessutom la de en vårbudget i våras. Men visst har politiken påverkats av budgeten som riksdagen röstade igenom 2018.
15.05
Hur ska man få ihop ett ”januariavtal” 2022 och framåt när det av allt att döma kommer krävas aktivt budgetstöd från Vänsterpartiet också jämfört med dagens situation?
Hej Gert, vad som händer i politiken och med opinionsläget 2022 och framåt är vanskligt att sia om men visst kommer det bli svårare för C och L att teckna ett nytt avtal om det kräver ett samarbete med V. Det var som bekant ett krav från C och L att V inte skulle ha något inflytande över politiken. Å andra sidan är det av allt att döma lika svårt för C att samarbeta med M så länge Ulf Kristersson räknar in SD i kalkylen för att ta regeringsmakten.  
15.22
Hejsan! Hur har vänsterpartiet påverkats av januariöverenskommelsen? Hur ser framtiden ut för partiet? Ökat/minskat väljarstöd?
@Jonas - Hej Jonas, de har förlorat inflytandet över budgeten och också över den förda politiken så på det sättet har de en mindre gynnsam position än under förra mandatperioden. Å andra sidan är de det enda oppositionspartiet till vänster och lyckades också få till en förändring av januariavtalet när det gäller Arbetsförmedlingen. De gånger de kan göra gemensam sak med högeroppositionen kan de med andra ord fortsatt ha ett visst inflytande. När det gäller väljarstöd så har de ökat knappt två procentenheter sedan valet, främst tack vare ett flöde från S. Att locka missnöjda vänsterlutande S-väljare har som bekant länge varit V:s huvudsakliga strategi för att växa och den vägen lär man fortsätta på. Samtidigt ska man komma ihåg att S har tappat ännu fler till SD sedan valet. 
15.24
Kan s syfte med överenskommelsen vara att på sikt få småpartierna L och Mp ur riksdagen genom att skapa missnöje bland dessas väljare?
@Malmöit - Hej Malmöit, nej det tror jag inte. Visserligen har våra folkvalda varit ganska så upptagna av spelet på sistone men att det skulle finnas en så utstuderad plan bakom överenskommelsen ser jag som högst osannolikt. 
15.27
Vad krävs för att regeringssamarbetet ska spricka? Att högerpartierna får över 50% av rösterna i nästa val eller finns det något mindre omvälvande som skulle få januariavtalet att spricka?
@Gustav - Hej Gustav, avtalet spricker om de ingående parterna hoppar av eller väljer att inte uppfylla det man har kommit överens om. Sen inför nästa val är mitt grundtips att partierna lämnar avtalet och går till val på egen hand med ett möjligt undantag för L som sagt att de i god tid före nästa val sagt att de ska ge besked i regeringsfrågan. 
15.34
Tror du att Socialdemokraterna lyckas hålla LO-medlemmarna lugna även under 2020 (med tanke på januariavtalet)? Eller blir trycket från LO för stort? Kan det t o m välta januariöverenskommelsen?
@x-ray - Hej X-ray, de frågor som LO har svårast för är de utökade undantagen i turordningsreglerna och fri hyressättning i nyproduktion. Även slopandet av värnskatten var ett rött skynke men den är som bekant redan genomförd. Förslagen om arbetsrätten och hyrorna ska inte läggas fram förrän nästa år så det är troligen först då som det hela ställs på sin spets. Med det sagt så kommer det sannolikt att fortsätta mullra en del i LO-leden och i S även under det här året. Och det är inte omöjligt att det trycket innebär att S blir tvungna att sätta hårt mot hårt mot sina samarbetspartier. Hittills är planen att partiet ska bli tydligare med vad S egentligen vill, utöver avtalet men det är inte okomplicerat att säga en sak men sedan göra något annat som regering. 
15.40
Tror du att L får mer än 4 % stöd av väljarna 2022 om dom fortsätter stödja Löfven o inte ett högerblock . .
@Göran - Hej Göran, jag tror inte att det bara är det som kommer avgöra om L klarar sig kvar i riksdagen. De behöver förnya politiken och visa tydligt varför de behövs i svensk politik. Här har ju Nyamko Sabuni flaggar för ett förnyelsearbete. Sen är mitt stalltips i dagsläget att L hoppar av samarbetet någon gång efter budgeten 2021. Hur de väljer att agera efter det är svårt att veta i dag, partiet är fortsatt splittrat. Men på partiledningen låter det som att man ser ett borgerligt samarbete som vägen framåt inför nästa val.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern var en av förra årets mest diskuterade frågor. En ny Novus-undersökning visar hur väljarna ställer sig till avtalet och politiken i dess fotspår, och missnöjet är alltså stort.

– Bara 11 procent tycker det är bra. Det indikerar att även partiernas egna väljare (inom januaripartierna) är missnöjda med samarbetets alla kompromisser, säger Elisabeth Marmostein.

Bland Sverigedemokraternas väljare tycker 86 procent att politiken är dålig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En färsk Novus-undersökning visar ett utbrett missnöje med Januariavtalet, och vad det innebär.

– Lite oväntat är att även Miljöpartiets väljare är väldigt missnöjda. Det har trots allt fått igenom mycket miljö- och klimatpolitik i januariöverenskommelsen. Jag tolkar resultatet (i undersökningen) som ett uttryck för att deras väljare är tydligt till vänster. I valet 2018 var det nära 8 av 10 av deras väljare som placerade sig till vänster på den politiska skalan, så jag skulle säga att det är ett uttryck för det, fortsätter Marmostein.

Har du frågor kring vad det innebär med väljarnas missnöje med januariavtalet – eller något annat om politikeråret 2020? Ställ dina frågor direkt till Elisabeth Marmorstein här så svarar hon på så många hon hinner i ”Marmorstein svarar” som sänds 14:30!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer