Marmorstein: ”Väljarna gör tummen ner till januariavtalet”

Uppdaterad
Publicerad

En färsk Novus-undersökning visar ett utbrett missnöje med januariavtalet, och vad det innebär.

– Nära 60 procent av väljarna tycker att politiken är ganska eller mycket dålig, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Läs chatten där Marmorstein svarade på era politikfrågor nedan.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern var en av förra årets mest diskuterade frågor. En ny Novus-undersökning visar hur väljarna ställer sig till avtalet och politiken i dess fotspår, och missnöjet är alltså stort.

– Bara 11 procent tycker det är bra. Det indikerar att även partiernas egna väljare (inom januaripartierna) är missnöjda med samarbetets alla kompromisser, säger Elisabeth Marmostein.

Bland Sverigedemokraternas väljare tycker 86 procent att politiken är dålig.

– Lite oväntat är att även Miljöpartiets väljare är väldigt missnöjda. Det har trots allt fått igenom mycket miljö- och klimatpolitik i januariöverenskommelsen. Jag tolkar resultatet (i undersökningen) som ett uttryck för att deras väljare är tydligt till vänster. I valet 2018 var det nära 8 av 10 av deras väljare som placerade sig till vänster på den politiska skalan, så jag skulle säga att det är ett uttryck för det, fortsätter Marmostein.

Har du frågor kring vad det innebär med väljarnas missnöje med januariavtalet – eller något annat om politikeråret 2020? Ställ dina frågor direkt till Elisabeth Marmorstein här så svarar hon på så många hon hinner i ”Marmorstein svarar” som sänds 14:30!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.