Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Tahir-torget i Irak var det under onsdagen protester emot Irans attack. Enligt SVT:s reporter Lina Malers, som är på plats Bagdad, vill många att USA och Iran tar sin konflikt någon annanstans. Foto: Khalid Mohammed/TT, SVT

”Folk vill att USA och Iran ska ta sin konflikt någon annanstans”

Uppdaterad
Publicerad

I Iraks huvudstad har åsikterna om de senaste dagarnas upptrappade konflikt mellan USA och Iran gått isär. Men enligt Lina Malers, reporter på plats i Bagdad, finns det en önskan som många irakier verkar dela:
– De säger att både USA och Iran ska ta sin konflikt någon annanstans. Irak har gått igenom många år av konflikt och många är väldigt trötta på det.

I fredags dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i ett amerikansk bombangrepp – och under natten mot onsdag genomförde Iran sin hämndattack mot amerikanska mål.

Mitt i korselden befinner sig ett land som inte är direkt inblandat. Det är på irakisk mark som utfallen i den så kallade proxykonflikten mellan USA och Iran utspelat sig.

”Många ifrågasätter om ingen dog”

Den rådande officiella dödssiffran för irakiska soldater efter nattens iranska missilattacker är noll, och Iraks premiärminister har sagt att han varnades i förväg. Samtidigt finns det inga uppgifter om att irakiska soldater ska ha evakuerats från baser som huserar amerikansk militär, säger Lina Malers, frilansjournalist på plats som rapporterar för SVT.

– Många ifrågasätter om ingen dog, eller om det snarare är ett sätt att tona ner den här konflikten.

Delade åsikter om Soleimanis död

Enligt henne går irakiernas åsikter om konflikten isär. Företrädare för landet har kritiserat både den amerikanska bombattacken och Irans angrepp, men USA:s president Donald Trumps beskrivning av Qassem Soleimani som en grov terrorist delar befolkningen:

– Det finns de som håller med Trump och som har firat. Han har haft en viktig roll i irakisk politik länge och det finns de som tycker han är ansvarig för många irakiers död, säger Lina Malers, och fortsätter:

– Sen finns det också de som sörjer honom. Jag åkte förbi platsen där han dödades i dag och där finns blommor, rosor, uppsatta och det står ”platsen för de fruktansvärda amerikanska attackerna” och är minnesskyltar uppsatta.

”Finns en rädsla för att irakierna får betala priset”

En önskan som däremot verkar vara gemensam hos flera irakier är att de två rivaliserande nationerna ska sluta använda landet som sin spelplan:

– De säger att både USA och Iran ska ta sin konflikt någon annanstans. Irak har gått igenom många år av konflikt och många är väldigt trötta på det. Det fanns ett hopp om att det skulle bli bättre efter att de förklarat seger mot IS för två år sedan, en försiktig optimism om att få leva i stabilitet för en gångs skull.

– Nu finns det en rädsla för vad som kommer att hända och för att irakierna är de som kommer få betala priset för kampen mellan Iran och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet