Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Iran-konflikten toppar de politiska diskussionerna i USA

Iran-konflikten toppar de politiska diskussionerna i USA

Publicerad

Med bara en månad kvar till de första primärvalen i det amerikanska presidentvalet är det två frågor som dominerar de politiska diskussionerna. Förutom riksrättsprocessen kastar även den pågående konflikten med Iran skuggor över den stundande amerikanska valrörelsen.

– Frågan om Mellanöstern har verkligen hamnat i fokus, vilket ger kandidaterna möjlighet att prata om varför just de skulle vara en bättre ledare för landet än president Trump, berättade SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt, när hon medverkade i SVT:s Morgonstudion under torsdagsmorgonen.

Hon nämner bland andra att den demokratiske kandidaten Bernie Sanders har lyft Iran-frågan flitigt de senaste dagarna.

– Han pratar flitigt om att han har röstat nej till alla krig som finns, samtidigt som Joe Biden har pratat på ett annat sätt om hur han kan leda landet och ena människor, eftersom han menar att president Trump är så vårdslös och oförsiktig.

Hotet från Soleimani ifrågasätts

En annan kandidat som pratat om orsaken till att drönarattacken som dödade åtta personer, däribland generalen Qassem Soleimani, är demokraten Elisabeth Warren.

– Det har funnits en hel del indikationer på att Trump eventuellt försöker avleda uppmärksamhet och Warren säger det mer rakt ut. Det har varit ett känsligt läge för Trump och hans administration har sagt att det fanns ett annalkande hot, men man har inte sagt vad hotet gick ut på. Warren säger att man måste ställa sig frågan varför.

Så vad betyder utvecklingen i Mellanöstern för den stundande riksrättsprocessen mot president Donald Trump?

– Den har inte påverkat särskilt mycket annat än att den tagit bort riksrätten som nummer ett från diskussionerna de senaste dagarna. Det finns ju tillräckligt med dramatik i riksrättsprocessen. Talmannen Nancy Pelosi vägrar att släppa ifrån sig artiklarna till senaten så att de kan inleda en riksrätt, samtidigt håller man på att räkna i senaten på om republikanerna har tillräckligt många röster som behövs för att neka vittnesmålen i senaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet