Anders Ygeman vill ha ett förbud mot oregistrerade kontantkort till mobiler. Foto: TT

S-förslag: Förbjud oregistrerade kontantkort till mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör förbjuda oregistrerade kontantkort till mobiler – precis som flera andra länder i Europa har gjort. Det föreslår Socialdemokraterna.

Partiet menar att förbudet skulle försvåra kriminell verksamhet, och Moderaterna håller med.

I Sverige är det lätt att köpa ett kontantkort till mobilen utan att bli registrerad. Du kan betala kontant och det krävs ingen legitimation vid köpet. Detta är ett problem, enligt polisen, då det utnyttjas av kriminella. Socialdemokraterna vill nu se en lagändring.

– Det skulle försvåra för brottslig verksamhet och det skulle förenkla för polis och säkerhetspolis att lösa allvarlig brottslighet och förhindra terrorism, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Vill införa registreringskrav

Partiet vill införa ett registreringskrav för användande av kontantkort för mobiltelefoner. Det innebär att man måste lämna sina personuppgifter när man köper ett kontantkort, precis som när man skaffar mobilabonnemang idag. För att undvika att förbudet lätt ska kunna kringgås vill man även att roaming för utländska icke-registrerade kontantkort förbjuds.

Vilka ska hålla koll på det här då?

– Det blir operatörerna som får hålla koll på abonnemangsuppgifter, säger Ygeman.

Anders Ygeman ger exempel på när kontantkort använts vid allvarliga brott.

– Exempelvis användes de vid skjutningen och morden vid Vårväderstorget i Göteborg och vid de mycket allvarliga terrordåden i Frankrike, säger han.

Finns redan i flera länder

Flera länder i Europa har redan infört förbud mot oregistrerade kontantkort. Däribland Norge, Tyskland, Belgien, Spanien, Italien, Frankrike och Grekland.

För att få igenom förslaget krävs stöd från flera håll i riksdagen. Och Moderaterna låter positiva.

– Vi moderater förbereder ett sådant här förslag just nu. Jag tycker det behövs för vi måste med alla tillgängliga medel bekämpa terrorism. Det vore positivt om regeringen kunde lägga fram ett sådant här förslag, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.