S fortsätter att tappa i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna fortsätter att backa i SVT/Novus senaste undersökning. Mätningen handlar om hur svenska folket hade röstat vid ett riksdagsval, och genomfördes i månadsskiftet april/maj. S når 26,4 procent i mätningen, vilket är sämre än valresultatet. Miljöpartiet är nu över fyraprocentsspärren.

Enligt Novus senaste undersökning har det skett små förändringar i opinionen sedan mätningen i mars. Men sedan januari är trenden för socialdemokraterna tydlig. Partiet har under perioden backat med 5,4 procentenheter.

"Vi ligger lite under valresultatet. Vi har högre ambitioner än så", skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en kommentar angående Novus mätning. Foto: SVT

– Nu ser man de negativa effekterna av eftergifterna till C och L, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

– S har tappat kraftigt sedan januariöverenskommelsen som sannolikt skapat en osäkerhet bland S-väljare om vem det är som verkligen bestämmer just nu.

I ett skriftligt svar till SVT kommentar Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad helt kort Novus mätning: ”Vi ligger lite under valresultatet. Vi har högre ambitioner än så.”

MP vinner på miljöfokuset

Sedan förra månadens undersökning är det bara Miljöpartiets uppgång som är statistiskt säkerställd. Partiet ökar med runt en procentenhet och hamnar på 4,6 procent.

KD ligger kvar på höga nivåer och får 10,7 procent.

– Det är ju MP som äger miljöfrågan, och när det pratas om miljön så vinner MP på det mest, säger Torbjörn Sjöström.

– Samtidigt kan man ju vända på samma resonemang, när nu miljöfrågan är så aktuell som den är, hur kan MP bara locka 4,6 procent av väljarna?

Första parantesen: Förändring sedan föregående månads mätning. Andra parantesen: Förändring sedan mätningen i januari.

V 8,8 (-0,9) (sedan januari +1,2)

S 26,4 (-0,8) (sedan januari -5,4)

MP 4,6 (+1,1) (sedan januari +0,7)

C 8,8 (+0,6) (sedan januari +1,2)

L 3,5 (-0,2) (sedan januari +0,1)

M 18,0 (+0,5) (sedan januari -0,9)

KD 10,7 (+0,1) (sedan januari +4,5)

SD 17,8 (-0,3) (sedan januari -1,4)

Annat 1,0 (-0,5) (sedan januari -0,1)

SÅ GJORDES MÄTNINGEN:

Novus har intervjuat 3 404 personer via telefon eller sms. Andelen osäkra väljare är 7,2%. Undersökningen har pågått mellan 8 april och 5 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer